De Pootaardappelvelddag in Swifterbant, georganiseerd door Delphy, liet zien dat er veel manieren zijn om de ontwikkeling van het gewas bij te sturen. Veel deskundigen van de diverse toeleveranciers van hulpstoffen wisten de bezoekers te vertellen hoe ze met hun middelen de mogelijkheid boden om het gewas te optimaliseren.
“Maar, zegt Delphy medewerker Niek Vedelaar,” alles valt of staat met een gezonde bodem, die moet je op orde hebben”.
Manier van bemesten
Voor het derde jaar op rij doet men nu onderzoek naar de manier van bemesten, daarbij noemen ze drie opties, gewoon standaard bemesten met de kunstmeststrooier, dit is de methode waarmee je zo optimaal mogelijk kunt sturen. Daarnaast is er het volvelds uitrijden van 28 kuub runderdrijfmest voor het poten of de halve dosering runderdrijfmest van 14 kuub injecteren in de rij, voor het bewerken van het land. Hiermee breng je automatisch al vocht mee in de grond.
Maar ook vanuit de provincie houdt men de ontwikkelingen in de gaten vanuit het KRW, het Kader Richtlijn Water. Daaruit is beredeneerd dat misschien een halve dosering mest die dicht bij de poter ligt voor efficiëntie van opname van mineralen kan leiden en tegelijk minder mineralentoediening per hectare betekent. Vanuit de gedachte van wat er niet op komt kan ook niet afspoelen is de maatregel mogelijk interessant voor het KRW. Hiermee scoor je met het injecteren al een stuk hoger vanwege de halve dosering.
In het droge jaar 2020 heeft men gezien dat het resultaat van de halve dosering gelijkwaardig was aan de kunstmestgift. Vorig jaar waren de omstandigheden natter en was de kunstmestgift het beste. En wat het dit jaar brengt valt nog af te wachten. Daarna hopen ze na drie jaar een beetje in beeld te hebben hoe de methodes het ten opzichte van elkaar doen.
Afspoeling van nutriënten
Wat betreft de afspoeling van nutriënten door regenval of beregening liggen er een paar proeven, dit speelt in glooiende gebieden meer dan in een gebied waar het zo vlak is zoals in een vlakke polder als Flevoland. Om het water in de grond weg te laten zakken waar het valt zijn er wat technieken om dit te bevorderen. Zo is er de erosiestopper achter een frees die dijkjes tussen de rijen opwerpt tijdens het aanfrezen. Op de Pootgoeddag toonde men de putjesrol om oneffenheden tussen de rij te creëren. Deze putjesrol is mogelijk een beter alternatief dan de erosiestopper, een selectiewagen kan hier zonder problemen overheen rijden, in tegenstelling tot de dijkjes van de erosiestopper. erosiestopper.
Met een prototype van een nieuw systeem putjesrol ligt hier een proef die comfortabeler is voor de selecteur. Een andere manier is op er haver in te zaaien waarbij de waterstroom is afgeremd; en de tijd krijgt in de bodem te zakken.
Manieren van loofdoding
Over de manier van loofdoding was ook het een en ander te vertellen. Daarbij ging het vooral over het in één keer volvelds doodspuiten of eerst klappen en daarna een loofdouche. Bij in één keer doodspuiten is het belangrijk om voldoende vloeistof te gebruiken, zeker 500 tot 600 liter per hectare. Als technisch de mooiste methode noemt men eerst klappen en daarna met een zogenaamde loofdouche. Hiermee wordt met een schijfvernevelaar de stengel bedekt met een nevel voorzien van loofdodingsmiddel. Nadeel van deze methode is dat je bij wisselvallige weersomstandigheden meer kans hebt op bacteriebesmettingen. Daarbij kun je bij deze methode slechts vier rijen meenemen en moet je veel door het gewas rijden. Dan blijft over de methode van klappen en daarna gewoon met de veldspuit nog een keer volvelds doodspuiten. Dit is ook een snelle manier van loofdoding en ben je snel van je loof af.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman