Het Europese netwerk voor duurzame landbouw door middel van genoombewerking (EU-SAGE), met leden van 132 Europese onderzoeksinstellingen en verenigingen, dringt er bij de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie op aan hun standpunt ten aanzien van genoombewerking te herzien. “We hebben instrumenten nodig om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken”, klinkt het.
Nieuwe gewasvariëteiten
Onze wereld verandert snel. Een toenemende bevolking, een veranderend klimaat, milieuschade … Al deze uitdagingen hebben een grote invloed op de voedselproductie. “Nieuwe gewasvariëteiten die beter geschikt zijn om met een gewijzigde omgeving om te gaan, zijn essentieel om deze uitdagingen het hoofd te bieden en tegelijkertijd een adequate en voedzame voedselproductie te garanderen”, laat EU-SAGE, het Europese netwerk voor duurzame landbouw door middel van genoombewerking, weten in een open brief.
Gereedschap nodig
“Om dergelijke gewasvariëteiten te ontwikkelen, hebben we gereedschap nodig”, klinkt het. “Tools die veilig, gemakkelijk en snel zijn.” De meest recente toevoeging aan deze gereedschapskist is ‘precision breeding’ of precisieveredeling. Deze technologie, ook bekend als genoombewerking, stelt wetenschappers en landbouwers in staat om op een snellere, relatief eenvoudige en veel meer gerichte manier gewenste gewassoorten te ontwikkelen in vergelijking met eerdere veredelingstechnieken. “De techniek is al toegepast om belangrijke gewassen zoals rijst en tarwe resistent te maken tegen bacteriën en schimmels.”
GGO-richtlijn
Het gebruik van precisiekweektechnieken is in Europa echter stopgezet als gevolg van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 25 juli 2018, waarbij alle gewassen die met deze techniek zijn ontwikkeld onder strikte ggo-voorschriften werden geplaatst, zelfs als er geen extern DNA werd geïntroduceerd in de gewassen. “Dit staat in schril contrast met andere wetgevingskaders over de hele wereld die meer ‘fit for purpose’ verordeningen hebben aangenomen”, reageren de Europese onderzoeksinstellingen.
Genoombewerking onbenut
Volgens EU-SAGE is de expertise van de Europese wetenschapper op het gebied van genoombewerking voor gewasverbetering onbenut gelaten. “Dit tast de veerkracht van onze landbouwsystemen, de gezondheid van de Europese burgers en onze positie in wereldwijde handelsnetwerken aan”, klinkt het.
Daarom vraagt EU-SAGE aan verschillende beleidsorganen binnen de EU om hun standpunt over precisieveredeling door genoombewerking te herzien. “Genoombewerking biedt een toenemend scala aan oplossingen voor een efficiëntere selectie van gewassen die klimaatbestendig zijn, minder afhankelijk van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, en bijdragen aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen”, pleit EU-SAGE. “We raden de Europese Commissie aan deze boodschap te onderschrijven ten voordele van het welzijn van alle EU-burgers.”
Een wettelijk en regelgevingskader dat de huidige wetenschappelijke kennis en bewijzen weerspiegelt, zal volgens de Europese onderzoeksinstellingen zorgen voor een veilige ontwikkeling en implementatie van genoombewerkingstechnieken. “Het zal Europa in staat stellen zijn leidersrol op het wereldtoneel te bevestigen door de ontwikkeling te begeleiden van instrumenten die essentieel zijn om de komende uitdagingen voor ons milieu, onze landbouw en ons leven aan te pakken”, besluit EU-SAGE de open brief.
Bron: VILT