Waar vroeger gewerkt werd met rolmeters, hoekogen en piketten worden proefvelden vandaag uitgezet met een tractor met gps-sturing. Hooibeekhoeve in Geel neemt twee ultramoderne tractoren in gebruik. De onderzoekers van het provinciaal praktijkcentrum voor voedergewassen en melkveehouderij kunnen daarmee continu gegevens verzamelen over de veldbewerkingen om bodemscans, opbrengstmetingen, gewasbeelden en taakkaarten op te maken.
Eén perceel helemaal hetzelfde bemesten?
In het VLAIO-project Precisiemest gaat Hooibeekhoeve met behulp van bodemscans en het verzamelen van data in, op en boven het land aan de slag met diverse data zoals grondsoort, totaal organische\ koolstof, zuurtegraad, elektrische geleiding (EC)… Na de dataverwerking volgen acties op het veld zoals variabel bemesten of online meten van de mestsamenstelling.
Achteraf leggen de onderzoekers de link met opbrengst, kwaliteit en nitraatresidu en is bekeken welke parameters waar voor een verschil kunnen zorgen. Precisielandbouw is op de juiste plaats, op het juiste moment de meest toepasselijke teeltmaatregelen nemen. De technologie van de twee nieuwe tractoren die Hooibeekhoeve in gebruik neemt, is daarbij een grote hulp. Dankzij de technologie kunnen de data geregistreerd zijn en de precisiebemesting gebeuren.
Steyr tractoren
“Met mySTEYR.com kunnen klanten een online account aanmaken om hun tractoren te registreren, waarna de website toegang biedt tot een overzicht van de machineparken van de eigenaar. Hooibeekhoeve kan bedrijfs- en machinegegevens bewerken, hun machines in realtime observeren en procedures van machinepark, boerderij en gegevensbeheer automatiseren. Met het tabblad ‘Farm’ kunnen gebruikers snel alle landbouwgegevens analyseren. Bovendien is het compatibel met meerdere formaten, die via een draadloze bestandsoverdracht of een USB-stick kunnen zijn ontvangen.
Gebruikers kunnen bestanden, zoals kaarten van veldgrenzen of voorschriftkaarten voor variabele afgifte van zaden, direct naar de relevante machine sturen, voor een naadloze communicatie. Met het online S-Fleet-telematicaportaal kunnen ook snel rapporten zijn gegenereerd vanuit de veldweergave of vanuit de Report Builder-functie van de software voor het opstellen van rapporten. De veldweergave kan bijvoorbeeld helpen oogst- of bodemkaarten te genereren, terwijl de Report Builder een beknopte samenvatting kan geven van de werkzaamheden die op een specifiek veld zijn verricht,” aldus Matthias Claerbout van Steyr.
Hooibeekhoeve
“Voor Hooibeekhoeve is het een grote meerwaarde dat we via deze technologie zoveel informatie kunnen vergaren. Er zijn heel veel toepassingen mogelijk. Als we bijvoorbeeld merken dat het brandstofverbruik aan de hoge kant is, kunnen we de bandenspanning van de tractoren aanpassen. Op die manier doen we niet alleen preciezer en efficiënter aan landbouw, maar investeren we ook in het milieu en leveren we een positieve bijdrage aan het klimaat,” verklaart gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen.
Demonstratieproject Droogtekaarten voor aardappel en mais
Naast variabel bemesten zorgt de tractortechnologie er ook voor dat er met de maiszaaimachine variabel gezaaid kan worden. Het project Droogtekaarten wil onder meer een antwoord formuleren op de vraag hoeveel meer of minder te zaaien op welk deel van een perceel. “De informatie uit bodemscans en satellietbeelden over de verschillende zones in het veld stelt ons in staat om zeer precieze taakkaarten te maken. Daarmee kunnen we inspelen op de heterogeniteit binnen een perceel. Zo kunnen we de opbrengst en de kwaliteit optimaliseren,” besluit onderzoeker Gert Van de Ven van Hooibeekhoeve.
Bron: Provincie Antwerpen