Hoe weten we wat de beste technologie is voor een bepaald landbouwbedrijf? Dat is de vraag die leidde tot QuantiFarm, een nieuw EU-project dat onderzoekt of en hoe goed digitale hulpmiddelen presteren in de échte praktijk van de landbouw. Het project is uitgevoerd door 32 partners uit 20 EU-landen. Het project is opgestart in juli 2022 en zal de gewasseizoenen 2023, 2024 en 2025 gaan monitoren.
Voedselproducenten staan voor enorme uitdagingen door extreme wereldwijde weersomstandigheden, ontbossing, gewasziekten en ontoereikende irrigatie. Precisielandbouw en slimme mechanisatie zijn door de EU gezien als hulpmiddel in de strijd hiertegen. Ondanks de belangstelling voor digitalisering in de land- en tuinbouw verloopt de invoering van deze technologieën traag; veel ontwikkelde technologieën ‘blijven op de plank liggen’.
Digitale versterking voor de landbouw
De partners in Quantifarm willen allen de verdere inzet van digitalisering ondersteunen als belangrijk hulpmiddel om de economische, ecologische en sociale duurzaamheid te verbeteren.
Europa breed
Om te bewijzen dat digitalisering werkt, wil QuantiFarm deze beoordelen en de effecten ervan vergelijkbaar en van praktisch nut maken voor boeren. In meer dan 20 landen en in 10 van de 11 biogeografische regio’s in Europa zijn daartoe 30 testcases gevolgd. Dit gaat dan om 100 commerciële landbouwbedrijven uit zeven landbouwsectoren voor 20 soorten gewassen en dieren. Als Nederlandse partner is Delphy verantwoordelijk voor vier van deze test cases.
Twee testcases zijn uitgevoerd in de Fruitsector: bij een appelteler in Nederland en een appelteler in Polen. Voor deze beide testcases zijn meerdere DAT’s (Digital Agricultural Techniques) gevolgd, waaronder: bodemscans, vochtsensoren in combinatie met Delphy’s QMS-water, digitale dronebeelden ten behoeve van wortelsnoei en vruchtdunning en digitale determinatie voor insecten.
Akkerbouw
De derde testcase is uitgevoerd in de akkerbouw. Daar zijn deels dezelfde DAT’s gemonitord – vochtsensoren met QMS-water en digitale dronebeelden – en daarnaast zijn onder andere ook het nut van weerpalen en het gebruik van een BOS (beslissing ondersteunend systeem) beoordeeld.
De vierde en laatste Delphy testcase betreft de toepassing in de glastuinbouw. Een tomatenteler die werkt met QMS-Tomaat – waarbij de aansturing van de complete teelt grotendeels automatisch is aangestuurd – is vergeleken met een collega teler die op een traditionele manier werkt.
Tools en kennis binnen handbereik landbouwers
Alle gegevens die over de testcases zijn verzameld, worden ingevoerd in de QuantiFarm Toolkit. Deze toolkit zal bestaan uit een reeks interactieve en gebruiksvriendelijke instrumenten voor landbouwers, adviseurs en beleidsmakers. Enkele voorbeelden zijn kosten- en batencalculators en benchmarking- en beleidsmonitoringinstrumenten die kunnen zijn gedownload en hergebruikt – zelfs van platforms van derden en ook na de looptijd van het project.
De QuantiFarm Digital Innovation Academy ondersteunt agrarische ondernemers bij het kiezen van de meest geschikte technologieën. Daarvoor zijn Train-the-Trainer-programma’s voor adviseurs georganiseerd, die de ondernemers kunnen ondersteunen bij hun beslissingen.
QuantiFarm
QuantiFarm hoopt het bewijs te leveren dat de toepassing van digitale technologieën landbouwers financieel voordeel oplevert en positieve gevolgen heeft voor de sociale en ecologische duurzaamheid van de landbouw.
Bron: Quantifarm Consortium / Delphy