Exact een jaar geleden stelde Koos Havelaar van K.A. Havelaar & Zn bv in Akkerbouwkrant dat de FarmDroid zijn meerwaarde zou gaan bewijzen in 2022. De importeur voor Nederland en België schatte in dat de interesse in de machine zich daarna als een olievlek zou gaan verspreiden. Volgens commercieel directeur Sebastiaan van der Zee is die voorspelling inderdaad uitgekomen en hij waagt zich op zijn beurt aan een nieuwe voorspelling. “Er zijn in Nederland al meerdere machines in omloop en ik verwacht in 2023 ook de eerste Farmdroid in België.”
De FarmDroid wordt geproduceerd in Denemarken. Het is een autonoom werktuig dat werkt op zonne-energie. De lichtgewicht robot wordt ingezet voor het zaaien en onkruidvrij houden van onder andere cichorei en bieten. Volgens Sebastiaan van der Zee lopen er nu meerdere machines in Nederland. “Bovendien is het aantal aanvragen het afgelopen jaar enorm toegenomen. Meer en meer mensen zijn geïnteresseerd in automatisering, ook in de landbouw. Dat is goed om te zien en we werken daar ook graag aan mee. Het gaat vooral om telers van uien, bieten of cichorei. We hebben ook een mooie samenwerking met Sensus, dochteronderneming van Royal Cosun. Zij zijn volop aan het inzetten op duurzame landbouw. Sensus gelooft echt dat de FarmDroid daarbij gaat helpen.”
Spotspraying toevoegen
In 2022 liep er dan ook een mooi en innovatief project. “Sensus heeft veel onderzoek gedaan over hoe er het best kan worden gewerkt met de FarmDroid. Hun onderzoeksafdeling IRS doet onder meer onderzoek naar ziektes bij cichorei. Zij zijn dit jaar de FarmDroid gaan gebruiken en dat is dermate goed bevallen dat ze ook de landbouwers die ermee willen starten financieel gaan ondersteunen.” Uiteraard komen er uit zo’n project ook verbeterpunten naar boven. Van der Zee vertelt dat in de eerste plaats spotspraying een toevoeging is waar Sensus veel in ziet. “De FarmDroid kan niet alleen tussen de rijen schoffelen, we noemen dat interrow-schoffelen. Maar de robot kan ook inrow-schoffelen. Dat is dus schoffelen tussen de plantjes in een rij. Maar wat het niet doet, is het vierkantje wat heel dicht bij het gewas ligt, schoffelen. Middels spotspraying kun je met heel weinig middel dat laatste vierkantje, waar toch ook onkruid heel dicht bij het plantje groeit elimineren. Dat is toch iets waar ze het afgelopen jaar tegenaan zijn gelopen.
Momenteel zijn we dan ook bezig met een doorwikkeling om heel gericht te kunnen spotsprayen op het plantje alleen. Dit wordt wel al gebruikt in Duitsland en dat gaan we nu naar Nederland brengen.” Maar ook in België is er steeds meer interesse voor de FarmDroid. “Recent was er een evenement voor cichoreitelers waar zowat de helft van de aanwezigen uit België kwam. Daar kregen we ook heel wat vragen. Ik verwacht dus in 2023 zeker een eerste FarmDroid op de Belgische velden.”
Zeven dagen op zeven inzetbaar dankzij batterij
Een andere doorontwikkeling waar men mee bezig is, is volgens van der Zee het voorzien van een extra batterij voor de FarmDroid. “Door deze battery pack kan de machine zeven dagen op zeven non-stop werken. Zonnepanelen kunnen een hoop maar mocht dit ontoereikend zijn dan kan de batterij ook extern opgeladen worden. Je kan ze bijvoorbeeld thuis via de zonnepanelen op de boerderij opladen.” Daarnaast vertelt de verkoper ook dat ze loofbeschermingsschijfjes gaan voorzien voor de FarmDroid. “Dat is natuurlijk iets wat we al vele jaren maken bij HAK”, aldus van der Zee. K.A. Havelaar & Zn bv is de fabrikant van de HAK-schoffelmachines. “FarmDroid ziet dit als een belangrijke toevoeging aan het assortiment. Zo beschermen we de plantjes zodat er geen aarde op valt tijdens het schoffelen.”
Inrow-schoffelen bij HAK
Sebastiaan van der Zee is ervan overtuigd dat er bij het door ontwikkelen van de schoffeltechniek twee werelden samenkomen. “We zijn als HAK al meer dan honderd jaar bezig met de ontwikkeling van de schoffeltechniek. We zijn daarin vanzelfsprekend verder dan dat de robotisering zelf is op gebied van schoffelen. Je brengt als het ware een oude en een nieuwe wereld bij elkaar. Jonge, innovatieve ICT’ers breng je samen met doorgewinterde leveranciers van schoffelmachines. En we staan hier natuurlijk ook niet stil. Dus ook op het gebied van robotisering en beeldherkenning zijn we op dit moment flink aan het ontwikkelen, bijvoorbeeld met inrow-schoffeltechnieken. Het voorkomen van handwerk is ons doel en dat willen we zo perfect mogelijk doen. We hebben natuurlijk al camera-gestuurd schoffelen. Dat corrigeert alle afwijkingen wanneer je met gps rijdt.
Met het inrow-schoffelsysteem kunnen we naast het volgen van de gewasrijen, ook nog een keer tussen de plantjes in schoffelen. Daarom zijn we zelf ook bezig met het uitrollen van een HAK-machine die dit kan. De techniek is er klaar voor en we zijn dit aan het integreren op onze machines. We willen het vanaf 2023 leveren. De hardware is er klaar voor, het is dus een kwestie van assembleren, testen en dan kan het geproduceerd worden.” Het bedrijf test dit eerst met hun testband. Dat is een soort lopende band met plantjes. De camera wordt hiermee gevoed en dat wordt dan uiteindelijk omgezet naar een schoffeltje dat tussen de planten door beweegt en dat in het veld kan worden ingezet. “We zijn er vrij ver in, we zoeken nog een launching customer, iemand waarbij we dit kunnen gaan uitrollen.”
Minimaal één grote innovatie per jaar
Iedere fabrikant zoekt naar manieren om het schoffelen te optimaliseren. Camera’s zijn daarbij niet meer weg te denken. “Wat je ziet, is dat er een aantal leveranciers zijn van beeldherkenningssoftware en -hardware en daar leunen fabrikanten vaak toch weer op. Maar het is wel goed dat meerdere partijen ontwikkelingen doen. Daardoor komt er innovatie. Met meerdere partijen knokken voor een onkruidvrij land is de beste manier. In concurrentie ontwikkelen met een gezamenlijk doel, zorgt er volgens mij voor dat we het verst komen.”
“Wij proberen minimaal één innovatie per jaar te brengen. Maar de andere producten proberen we samen met klanten continu te verbeteren. Denk maar aan het individueel optillen van elementen of slimme aansturingen die nodig zijn om te voorkomen dat de landbouwer uit de trekker moet om iets aan te passen. Wat we recent ook nog introduceerden, is een extra schijfje bij rugschoffelmachines zodat we ook op de rug het laatste beetje onkruid weg kunnen halen. Of neem onze nieuwe korstenbreker die middels een uniek veersysteem een regelbare druk kan uitoefenen. Dat zijn toch vrij unieke ontwikkelingen.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Seppe Deckx
Beeld: K.A. Havelaar & Zn bv