Donderdag 29 april presenteerde de Europese Commissie een onderzoeksrapport over de toepassing van nieuwe genetische technieken in relatie tot de Europese wetgeving hierover. Uit het rapport blijkt dat de huidige wetgeving, gegeven de technologische ontwikkelingen op dit vlak, niet toekomstbestendig is. LTO Nederland is blij dat met dit rapport erkend wordt dat de Europese wetgeving een belemmering vormt voor de toepassing van moderne veredelingstechnieken (New Breeding Techniques/NBT’s). De toepassing hiervan is namelijk hard nodig om de plantaardige productie verder te kunnen verduurzamen.
Veredelingstechnieken dragen bij aan duurzame landbouw
Het rapport erkent dat de huidige Europese wetgeving ten aanzien van nieuwe veredelingstechnieken technisch en wetenschappelijk achterhaald is, en stelt dat nieuwe beleidsinstrumenten nodig zijn om de wetgeving toekomstbestendig te maken. Voorts blijkt uit het rapport dat de toepassing van NBT’s kan bijdragen aan duurzame landbouwsystemen, die nodig zijn om doelen uit de Europese Green Deal en Farm-to-Fork strategie te kunnen behalen.
Steeds minder middelen voor gewasbescherming
Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde Planten LTO Nederland: “We zien de conclusies uit het rapport als een belangrijke stap om uit de huidige Europese impasse te komen. Boeren en tuinders staan voor de uitdaging om hun productiesystemen minder afhankelijk te maken van externe factoren, zoals gewasbeschermingsmiddelen of veranderende weeromstandigheden. Daarnaast zijn er steeds minder middelen beschikbaar die planten kunnen beschermen tegen ziekten en plagen. NBT’s kunnen hier bij helpen, door de ontwikkeling van weerbare of resistente rassen. Door deze technieken, onder voorwaarden, minder zwaar te reguleren, worden deze beter inzetbaar voor de gangbare land- en tuinbouw. Nu is het aan de EU om deze manier van innoveren daadwerkelijk verder te stimuleren en te faciliteren.“
Ambities duurzame plantaardige productie
In september committeerde LTO Nederland zich samen met andere partijen en overheden aan het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Met het programma wordt de transitie naar weerbare en duurzame teeltsystemen vormgegeven. Om de duurzaamheidsdoelstellingen uit het programma te behalen is voor LTO Nederland de toepassing van NBT’s een cruciale randvoorwaarde. Ook de ambitieuze Europese doelstellingen ten aanzien van duurzame plantaardige productie vereisen dat innovatie op gebied van weerbare rassen ruim baan krijgt.
Bron: LTO Nederland