De Milieucommissie in het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel over het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken. Zulke technieken, waaronder bijvoorbeeld Crispr-Cas, zijn cruciaal in de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige landbouwsector.
Ze versnellen het conventionele veredelingsproces aanzienlijk, waardoor op korte termijn gewassen kunnen worden ontwikkeld die weerbaar zijn tegen extreme weersomstandigheden en veelvoorkomende ziekten en plagen.
Precies op tijd
‘Het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken komt precies op tijd. De effecten van klimaatverandering worden steeds voelbaarder voor Europese boeren, waardoor onze voedselzekerheid onder druk komt te staan. Tegelijkertijd zien we veredelingsbedrijven wegtrekken naar het buitenland, omdat tot nu toe de strenge Europese wetgeving innovatie in de weg zat. De positieve stemuitslag betekent dat hier snel verandering in komt. Een ontzettend hoopvol signaal.’ Aldus medeonderhandelaar Jan Huitema, VVD-Europarlementariër.
Inzet op drie punten
VVD-Europarlementariër Jan Huitema vroeg hier tien jaar geleden al aandacht voor en is dat sindsdien blijven doen. De Europese Commissie kwam daarop met dit voorstel waarover Huitema, namens de Europese liberale fractie, onderhandelde. Daarbij heeft hij ingezet op een drietal punten. Allereerst dat de gewassen verkregen met deze technieken, soepeler gereguleerd worden dan de traditionele genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Het belangrijke verschil is dat planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken ook in de natuur zouden kunnen ontstaan, of via conventionele veredelingsmethoden. GGO’s kunnen dat niet en moeten daarom strenger worden getest op bijvoorbeeld milieu impact. Soepelere wetgeving voor nieuwe veredelingstechnieken geeft een cruciale impuls aan innovatie in de Europese biotechsector.
Resistenties
Daarnaast zette Huitema in op een link met de ‘Green Deal’: het ontwikkelen van planten met nieuwe veredelingstechnieken moet geen doel op zich zijn, maar een middel om onze voedselzekerheid te garanderen in tijden van klimaatverandering en milieuverontreiniging. Zo wordt er gestuurd op de ontwikkeling van planten die bijvoorbeeld meer droogte-resistent zijn, of beter tegen zeer natte perioden kunnen. Ook het gebruik van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen kan worden verlaagd, doordat er bepaalde resistenties kunnen worden gekweekt.
Geen patent mogelijk
Tot slot is het essentieel dat deze planten en zaden toegankelijk blijven voor boeren en kleine veredelaars. Daarom heeft het Parlement zich met grote consensus uitgesproken tegen de patenteerbaarheid van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken.
Bron: Europees Parlement