Volgend jaar zou er geen uitzondering op het verbod op neonicotinoïden meer moeten zijn. Dat heeft federaal minister van Landbouw Denis Ducarme laten verstaan. Neonicotinoïden zijn gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. “Vanuit mijn oogpunt zal dit het laatste jaar van de uitzondering zijn”, zo tweette Ducarme.
Neonicotinoïden
Sinds 2018 is het gebruik van drie neonicotinoïden (imidacloprid, clothianidine en thiametoxam) in de Europese Unie verboden. De bestrijdingsmiddelen, die het zenuwstelsel van insecten zouden aantasten, mogen enkel nog gebruikt worden in serres.
Bietentelers België
België is een van de lidstaten die een tijdelijke uitzondering heeft aangevraagd voor bepaalde producenten. De bietentelers gebruiken het product van februari tot juni om hun gewassen te beschermen tegen bladluizen. Anders zouden ze verplicht zijn om hun suikerbietenvelden tegen bladluizen te beschermen met andere en vermoedelijk meer schadelijke middelen, de zogenaamde pyrethroïden.
Enkele milieuorganisaties trokken naar de Raad van State om de toelating van de middelen bij hoogdringendheid te laten annuleren, maar ze vingen bot, zo berichtte de krant l’Echo woensdag. De behandeling ten gronde kan nog maanden duren.
Wetsvoorstel
Eind vorige legislatuur lag in de Kamercommissie Volksgezondheid al een wetsvoorstel voor een totaalverbod op tafel, maar dat heeft wegens tijdsgebrek de eindstreep niet gehaald. De fractie Groen-Ecolo heeft het voorstel nu opnieuw ingediend, met een uitfasering vanaf januari volgend jaar.