Het afgelopen teeltjaar heeft akkerbouwer Jan Hovius uit het Drentse Nieuw-Balinge ruim vijftien hectare aardappelen verbouwd op basis van dripirrigatie. Het perceel waarop de Toro Aqua-Traxx dripslangen van Jean Heybroek zijn geplaatst zorgden voor een goede opbrengst, de overige percelen haalden slechts vijftig procent van hun opbrengstpotentie.
Voor Hovius is het duidelijk, dripirrigatie verhoogt het rendement van de teelt. Hij baseert zijn mening op drie jaar ervaring en een simpel rekensommetje. “Op het perceel zonder drip heb ik dertig ton aardappelen met een zetmeelpercentage van zestien procent gerooid. Die heb ik voor 0,06 cent kunnen verkopen. In totaal heeft ons dat € 1800,- euro opgeleverd. Trek daar alle kosten vanaf en je komt gewoon geld tekort.”
Consumptieaardappelen
“Op het aardappelperceel met dripirrigatie kwam er zestig ton consumptieaardappelen af. Die heb ik voor de coronacrisis kunnen verkopen voor 0,115 cent. Een totaalbedrag van 6900,- euro. Natuurlijk moet daar nog duizend euro aan kosten voor de dripslangen af, maar daar hield ik tenminste nog wél een leuk bedrag aan over.” Om zover te komen heeft Hovius wel heel veel moeten pionieren in de afgelopen jaren. ”In samenwerking met Tijms in Geesbrug hebben we achter de rugopbouwer een machine ontwikkeld voor het plaatsen van slangen met acht rijen tegelijk. Daardoor kunnen we zeven hectare dripslang in één dag inleggen én is de rugopbouw direct klaar.”
Tijd, geld en energie
Ook heeft Hovius veel overleg gepleegd met Gerard Schoot Uiterkamp van Jean Heybroek. “Gezamenlijk hebben we ontzettend veel tijd, geld en energie gestopt in dit project. Momenteel zijn we zeker een paar stappen verder dan in 2017, maar we zitten nog steeds in de fase dat we grote sprongen voorwaarts maken. Het uitwerken van de details komt later pas.”
Eén van die grote sprongen moet dit jaar gemaakt worden als Hovius gaat uitbreiden naar 22 hectare waarop hij water (en meststoffen) gaat druppelen met verschillende opstellingen van kleppen en andere types pompen. Ook gaat de teler uit Nieuw-Balinge over op kleinere bronnen met kleine units en vindt er dit jaar een transitie plaats naar honderd procent irrigeren op basis van zonne-energie. “Dit jaar is het jaar van de waarheid. We gaan kijken of dripirrigatie met deze aanpassingen nog beter gaat werken.”
Tijms: “We werken sinds kort met een ander type omvormer en een ander soort zonnepanelen”
Nieuwe technieken
Johan Tijms, mede eigenaar van mechanisatiebedrijf Tijms, vult hem aan. “Dit is alleen mogelijk doordat we sinds kort werken met een ander type omvormer en een ander soort zonnepanelen.” Hovius heeft dit seizoen nog geen dripirrigatie toegepast in de teelt en dat is een zeer bewuste keuze van de Drentse teler: “Laat het wortelstelsel maar zoeken naar water en zich daardoor sterk ontwikkelen. We gaan dus later in het seizoen beginnen met irrigatie en kiezen er dit seizoen voor om meer water in één keer te geven, zodat er rondom de aardappelknol een kegel met water vormt. Bij Delphy vermoeden ze ook dat meer water tegelijk geven beter werkt, dan meerdere keren kleine hoeveelheden toedienen. Dit is één van die grote beslissingen die we dit jaar nemen.”
Hovius: “We gaan later in het seizoen beginnen met irrigatie en kiezen ervoor om meer water in één keer te geven”
Opbrengstpotentie
Bij Jean Heybroek, de leverancier van de Toro Aquatraxx driptape, zien ze ook dit jaar weer een stijging van het aantal telers in de land- en tuinbouw die gebruik gaan maken van de Aquatraxx dripslangen. De huidige droogte heeft daar ook mee te maken, maar ook de verhalen van telers als Hovius doet collega akkerbouwers nadenken, zo merkt ook Hovius zelf. “Ik kijk ook naar de opbrengstpotentie van een gewas. Als ik een aardappel plant heb die zestig ton kan opleveren, dan pas ik daar ook mijn bemesting op aan. Als ik vervolgens maar dertig ton oogst, dan blijven er veel mineralen in de grond die nooit benut zullen worden.”
Hovius vervolgt: “Ik praat hier vaak over met anderen, omdat ik hierin geloof. De cijfers liegen niet. Persoonlijk denk ik dat dripirrigatie dé toekomst is. Ik zie mijn saldo’s en ik zie gewoon dat er met dripirrigatie geld verdiend kan worden. Natuurlijk heb ik er ook veel geld in moeten steken, maar ik denk dat deze manier van boeren de toekomst gaat zijn.”
Boerenverstand
Door de methode steeds laagdrempeliger te maken en meerjarige resultaten voor te leggen van telers als Hovius verwachten ze bij Jean Heybroek dat steeds meer telers gaan inzien dat druppelirrigatie een goede methode is om het rendement en de kwaliteit van de teelt te verhogen. Gerard Schoot Uiterkamp: “Samen met onze dealers leggen we de meerjarige resultaten voor en doen daarbij een beroep op hun gezonde boerenverstand. Als de beschikbare waterhoeveelheid, waterkwaliteit en de oppervlakte bekend zijn, dan is er geen wetenschappelijke theorie voor nodig om te zien dat dripirrigatie ervoor zorgt dat de gewassen van het begin van de teelt tot het einde krijgen wat ze nodig hebben voor maximaal rendement en maximale kwaliteit. Natuurlijk blijven we, samen met onze dealers, doorgaan met innoveren en gaan daarbij geen uitdaging uit de weg.“
Bekijk de video
Meer informatie
Meer informatie over dripirrigatie?
E: info@jeanheybroek.com
Scan de QR-code voor de website