De natuurlijke habitats van de NAÏO OZ wiedrobot zijn normaal gesproken sierteelt, groenteteelt en boomkwekerij percelen in de vollegrond, maar afgelopen week heeft Thijs van de Ven van Abemec de wiedrobot ingezet bij Loonbedrijf Waterschoot uit Hoogeloon (Nederland) voor een demo onkruidbestrijding in het proefveld met de mengteelt veldbonen/mais.
Capaciteit wiedrobot
Is de maisteelt een nieuw marktsegment voor deze wiedrobot? Thijs van de Ven verwacht dit niet direct. “De OZ heeft een capaciteit van circa tien hectare per week. Daarmee past deze machine beter in de bedrijfsvoering op gespecialiseerde teeltbedrijven zoals bloem- en boomkwekerijen. Voor gespecialiseerde proefveldbedrijven is het wel een optie om deze machine in te zetten natuurlijk. De reden om in dit proefveld de wiedrobot in te zetten is omdat vanwege de veldbonen er minder chemische onkruidbestrijding is ingezet (alleen Stomp en Basagran red.). En mechanische onkruidbestrijding past in de ontwikkeling naar milieubewust telen en – in dit geval – naar duurzaam geproduceerde melk.”
In dit maisperceel leverde de machine prima werk af en draaide op gps onverstoorbaar zijn rondes. Van de Ven is wel benieuwd bij welke gewaslengte van de mais het gps signaal nog goed opgepikt wordt door de robot.
Zeven ton extra drogestof per hectare oogsten?
Loonbedrijf Waterschoot heeft ook vijftig hectare akkerbouw en in de zoektocht naar vergroeningsgewassen kwam de teelt van veldbonen in beeld. Daarvoor ontvangt Waterschoot een vergroeningspremie. Deze combi ruwvoerteelt is voor het bedrijf een akkerbouwteelt voor de afzet in de regio aan geïnteresseerde melkveehouders.
Kris Waterschoot is benieuwd of de gecombineerde teelt van veldbonen en snijmaïs extra drogestof oplevert. “Gemiddeld komt er vijftien tot zestien ton drogestof van een hectare gehakselde mais. Veldbonen leveren circa zeven tot acht ton per hectare op. Wij zijn benieuwd of in de combinatie de beide teelten ook zoveel opbrengst geven, of in ieder geval, wat het oplevert aan extra drogestof per hectare”.
Afrijpingsmoment veldbonen en mais
“Cruciaal is daarbij dat het afrijpingsmoment van de veldbonen en van de mais goed op elkaar aansluit. Het liefst moet de deegrijpheid zo gelijk mogelijk zijn.” Waterschoot heeft drie maisrassen oplopend naar vroegrijpheid FAO waarde in de proef samen met Tiffany veldbonen uitgezaaid. Het betreft de rassen AMBIENT (FAO 125, DSV zaden), JOY (FAO 150, DSV zaden) en LANDLORD mix (FAO 220, Eurocorn). Dit levert straks informatie op over welke maïs ras qua vroegrijpheid het beste aansluit bij de veldbonen.
De teelt staat er nu nog mooi gelijkmatig op. Waterschoot heeft de veldbonen en mais in een mix gezaaid (180.000 korrels per hectare) met hun Becker E-drive met overdruk zaadverenkeling regeling in de zaaiunits. “En dat heeft geen missers of verstoppingen opgeleverd”, constateert Kris tevreden.
Straks bij de oogst is op de hakselaar van Waterschoot met NIR Sensor het drogestofgehalte en de voerderwaarde verder te bepalen van de drie proefpercelen. En de Agriload-weegsystemen op de silagewagens registreren de tonnages.
Kostprijsverlagend voor agrarier?
Of deze combi teelt extra rendement geeft, dat moet volgens Kris Waterschoot nog maar blijken. Ja, het levert vergroeningspremie op. Ja, veldbonen binden stikstof uit de lucht waardoor op kunstmest bespaart kan worden. Ja, er is meer DS en voerderwaarde voor de melkveehouder beschikbaar wat een besparing op krachtvoerkosten oplevert. Dit voordeel wordt volgens Waterschoot (deels) weer teniet gedaan door de extra kosten van de inzet van de wiedeg en de schoffelbalk.
De combiteelt past naadloos in het streven naar stikstofreductie. Onlangs constateerden de NTR-journalisten van ‘Met de kennis van nu’ het al in het document ‘Stikstofvreters’ dat het stikstofprobleem vooral een ‘voedselvoorzieningsprobleem’ is van alle Nederlanders. En dat voor de oplossing van dit vraagstuk er maar één uitweg is. Namelijk dat iedere consument, iedere Nederlander, meebetaalt aan de meerpijs van duurzaam geproduceerd voedsel.
Meer informatie of op de hoogte blijven?
Abemec Machines/ Thijs van de Ven: 00316-30750202
Loonbedrijf Waterschoot: Waterschoot: Kris Waterschoot: 0031497- 682496
Tekst: Jan Geert Vedelaar
Foto’s: Thijs van de Ven, Kris Waterschoot