Akkerbouwer Mailfait: “Het softwarepakket CropVision van AgroVision scheelt ons een hoop (invoer)werk in de administratie”
Op het akkerbouwbedrijf van de familie Malfait in het Belgische Zwalm wordt voor de teeltregistratie gebruikgemaakt van CropVision van AgroVision. CropVision is voor de familie Malfait zeer interessant gebleken: “Werken met CropVision scheelt ons een hoop werk en de foutenmarges zijn minimaal”, zo stelt Michel Malfait vast.
Het bedrijf is in 1985 opgestart door Michel Malfait en zijn vrouw Lucrèce. Sinds 2018 zit ook hun zoon Dieter in het bedrijf dat naast akkerbouw nog altijd vleesvarkens als neventak voert. Het bedrijf is gelegen in de Vlaamse Ardennen en heeft als hoofdteelten uien, aardappelen en wortelen. Andere teelten als granen, erwten en suikerbieten worden in de teeltrotatie opgenomen voor de vruchtafwisseling.
Industriegroenten
De zeugenhouderij werd gestopt in 2010, maar in de loop der jaren is de akkerbouwtak uitgebreid waarbij meer (industrie)groenten, zoals pastinaak, wortelpeterselie, savooiekool en bloemkool in het bouwplan opgenomen zijn. Dieter Malfait: “Daarnaast wordt er geregeld grond geruild met melkveeboeren voor de maïsteelt.”
Familiebedrijf
Aardappelen en uien worden allemaal op het bedrijf opgeslagen, aardappelen worden verkocht aan de frietindustrie en de uien worden deels machinaal geschild en deels verkocht aan verpakkers. De andere industriegroenten hebben de diepvries als eindbestemming. Michel Malfait: “Wij hebben twee zonen, allebei actief in de landbouwsector, Christophe en Stephanie hebben een landbouwbedrijf in de Westhoek met pootaardappelen als specialisatie, en Dieter en Isabel helpen het ouderlijke bedrijf in Zwalm te runnen.”
CropVision
In het teeltregistratiesysteem CropVision kunnen telers snel en eenvoudig de teeltregistratie vastleggen. Dit gebeurt volledig online, via een gepersonaliseerd platform. Akkerbouwers die gebruikmaken van dit systeem dienen enkele stappen te doorlopen om de administratie volledig bij te werken. Dankzij de link met ALV kunnen percelen zeer snel overgenomen worden. Michel Malfait: “Dat scheelt ons een hoop werk en voorkomt vergissingen.” Daarbij is het voor akkerbouwbedrijven als Malfait extra handig dat de percelen direct geografisch worden weergegeven waardoor de registratie ook via de kaart kan plaatsvinden.
Waarschuwingen en controle
CropVision is niet alleen een invoersysteem. Het voorziet ook in waarschuwingen bij gebruik van middelen die niet zijn toegestaan of bij overschrijving van de toegestane hoeveelheid, interval of veiligheidstermijn. Het programma controleert niet alleen de bespuitingen die al zijn ingevoerd, maar geeft ook aan of er restricties verbonden zijn aan eventuele vervolgbespuitingen. Dieter Malfait: “Zo weten wij zeker dat wij altijd voldoen aan de wettelijke eisen bij het gebruik van onze bestrijding- en/of gewasbeschermingsmiddelen.”
“Van zaaidatum tot oogst”
Het softwaresysteem CropVision wordt op het bedrijf in de provincie Oost-Vlaanderen ook komend groeiseizoen weer ingezet om de teeltregistratie verder te optimaliseren. “Alle percelen en teelten worden als voorbereiding op het seizoen ingegeven op een kaart. Tijdens het seizoen wordt de zaaidatum (lotnummer van zaai- en pootgoed) vooraf ingevoerd. Ook andere bewerkingen zoals bemesting, bespuiting, oogsten en waarnemingen in het veld kunnen direct worden ingegeven. Handig vinden wij ook de mogelijkheden om rapporten, lijsten en voorraadinventarissen uit te draaien en bij te houden.”
Waarschuwingsadvies phytophthora
Michel Malfait gebruikt het systeem daarnaast nog voor een ander – heel belangrijk – teelt doeleinde: “Sinds enkele jaren bevat het systeem ook het waarschuwingsadvies voor Phytophthora Infestans van PCA (dat werkt middels een gericht advies per perceel, red.) en dat is voor ons natuurlijk zeer interessante informatie die we gedurende het groeiseizoen gebruiken om onze strategie te bepalen voor het bestrijden van phytophthora in de aardappelen.”
Wettelijke verplichtingen
Michel Malfait ervaart veel voordelen bij het gebruik van het teeltregistratieprogramma: “Sinds we CropVision gebruiken, merken wij dat dit systeem een hoop (invoer)werk in de administratie scheelt.”
Michel Malfait ziet daarnaast nog een belangrijke pluspunt om met een dergelijke softwarepakket te werken: “De kans op invoerfouten is minimaal. Omdat alle fytomiddelen (gelinkt met fytoweb) met de eigenschappen in het programma staan, komen we automatisch te weten of we voldoen aan alle (wettelijke) verplichtingen zoals de Global-GAP, Voedselveiligheid en Vegaplan.” Het systeem bespaart de Belgische teler dus een hoop tijd en administratieve rompslomp.
Meer informatie over de mogelijkheden van CropVision?
Bezoek de website van AgroVision:
www.cropvision.be