Topartikelen over graanrassen
Welke graanrassen zijn er?
Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van grassen. Graan wordt geteeld voor zijn eetbare bestanddelen. De meeste graanrassen worden in de herfst gezaaid.
Meest-voorkomende graanrassen
Tarwe is de bekendste graansoort in Nederland. Dit ras wordt vooral gebruikt voor veevoer en om te verwerken tot bijvoorbeeld brood, koekjes enzovoort. Daarnaast kennen we in Nederland gerst, haver, rogge, spelt en maïs. Maïs is populair onder melkveehouders vanwege het veevoer, en wordt bijna niet geteeld door akkerbouwers.
Groeiproces
Vaak wordt graan in de herfst gezaaid. Voordat de winter begint, kiemt het gewas en ontstaan er kleine plantjes die in de winter niet doorgroeien. In het voorjaar groeien de planten vervolgens ineens de hoogte in. De bloei begint in mei en juni, waarna er vervolgens korrels in de aar gevuld worden. Wanneer het vochtgehalte laag genoeg is, wordt het graan geoogst.
Tot slot nog meer weten over graanrassen? Lees hier dan verder!