De Aerosem FDD machine zou een paradepaardje zijn van Pöttinger op de Agribex. De Oostenrijkse fabrikant vierde in 2021 zijn 150-jarige bestaan. Het bedrijf had daarom gepland om veel nieuwe producten te presenteren in Brussel. De Aerosem FDD is een nieuwe zaaicombinatie met fronttank in vier, vijf en zes meter werkbreedte. Akkerbouwkrant trok samen met Dominique Emond, verkoopsmanager voor Pöttinger België, naar de provincie Luik. In Ouffet konden we een nieuwe Aerosem 5002 FDD bekijken bij landbouwer Jean-Charles Cassart.
“Ik heb de machine in de herfst van 2020 gezien”, vertelt Cassart. “We namen de beslissing om de machine aan te kopen in februari en ze kwam in september op de boerderij. Gerst en koolzaad waren al gezaaid, dus we hebben er vooral tarwe en erwten mee gezaaid. Ik werkte nog niet met Pöttinger maar ik heb een groot vertrouwen in onze dealer Marchandise S.A.” De combinatie bij Cassart is vijf meter breed. “We hebben uitsluitend modellen van vijf meter verkocht”, zegt Emond. “De constructie van een model van vier meter is hetzelfde, de prijs is niet zoveel hoger en de tractor van de klant is meestal wel sterk genoeg. Dus dan kiest men vaak voor het rendement. De versie van zes meter is voorzien voor 2022.”
Frontal double disc
FDD staat voor frontal double disc. Op de zaaimachines die een fronttank met zaaimachine combineren, zijn altijd dubbele schijven voorzien omdat dit het meest polyvalente is. Bij Cassart is de verdeling van de twee trechters 50/50 maar het kan ook anders. “De fronttank werkt onder druk”, aldus Emond. “We zorgen voor dezelfde druk in de trechter als in de transportbuis en de distributie. Als je dat niet heb en je hebt weinig of kleine zaadjes, heb je heel veel lucht nodig voor het transport van de zaadjes en het resultaat zal minder goed zijn.” Er is een mogelijkheid om extra gewicht bij te steken onder de fronttank. Dit kan zinvol zijn bij het kleinere model van 1700 liter. Bij 2400 liter is dit meestal niet nodig. Bovendien is er optioneel een banden aandrukrol beschikbaar. “Bij het zaaien van granen wordt deze optie aangeraden want dan kan je de fronttank hierop laten rusten en komt niet al het gewicht op de vooras van de tractor. Dan ga je de bodem teveel aandrukken en zal de rotoreg veel meer moeten werken om dit terug ongedaan te maken.” Cassert geeft nog mee dat de banden ook vlot meesturen als je lichte bochten moet maken. Er zijn twee manometers voorzien waarop je de druk in de trechter en de druk in de distributie kan zien. “De schaal is moeilijk te lezen vanuit de tractor en daarom zal dit in de toekomst ook op het scherm komen”, aldus Emond.
Goed in de hoeken en solide
Cassart ervaart dat de machine heel snel herpakt als je in de hoeken begint met zaaien. “Andere merken doen dit soms pas na drie of vier meter. Hier is het letterlijk on/off. Verder hebben we hier veel grond met kleine steentjes erin. Dan blijkt ook dat de machine solide is. En met vijf meter halen we ook een goed rendement.” De rotorkopeg heeft vier rotoren per meter. Daarna volgt een rol die elke 12,5 cm de grond aandrukt op de plaats waar het zaad zal komen. Emond: “De vorm van de rol zorgt ervoor dat de grond niet wordt aangedrukt tussen de rij. Zo blijft de bodem doorlaatbaar voor water.” De regeling van de nivelleerbalk is heel eenvoudig via een schaalverdeling. De sleutel die hiervoor nodig is, is bevestigd op de machine. Misschien een detail maar wel erg handig. Ook de werkdiepte van de rotoreg is heel eenvoudig in te stellen via een hendel. De cilinders om de rotoreg op te klappen zijn ingewerkt in het chassis zodat er geen stof en vuil aan komt.
Intelligente verdeelkop
De verdeelkop moet altijd horizontaal blijven. Daarom is er een derde bevestigingspunt voorzien dat regelbaar is. Alle uitgangen van de verdeelkop hebben een klep die vanuit de cabine kan worden gesloten. Hierdoor kan je rijen afsluiten. Emond: “Deze machine is vijf meter breed. Het is dus geen veelvoud van drie en dat geeft soms problemen, bijvoorbeeld bij spuitwerkzaamheden. Door dit intelligente systeem kan de gebruiker ingeven in de computer met welke breedte hij gaat spuiten. Op die manier kan je dan een rijspoor aanleggen.” De dubbele schijfkouters verspringen telkens dertig centimeter en zorgen voor een nauwkeurige zaadplaatsing. Door deze afstand kunnen gewasresten of aarde makkelijk passeren.
Combinatie maakt de machine uniek
“Waterbeheer wordt steeds belangrijker”, aldus Emond. “Je moet dus ook bij het bewerken van de bodem zorgen dat water maximaal kan worden opgenomen. De slimme combinatie van alle onderdelen van deze zaaicombinatie zorgt hiervoor. Distributie met dubbele dosering onder druk, rotoreg, speciale aandrukrollen, stand van de tanden van de eg, intelligente verdeelkop,… Je kan met deze machine zelfs mais zaaien of door het uitschakelen van telkens één rij zaaien op 25 centimeter om zo mechanische onkruidbestrijding toe te laten in bijvoorbeeld biogranen. Of je kan twee verschillende gewassen zaaien in één werkgang, zelfs op een verschillende diepte.”
Machine voorbereid op de toekomst
De combinatie is dus uniek maar ieder onderdeel afzonderlijk kan ook gebruikt worden. Dit is ook wat de landbouwer nodig heeft: machines zoveel mogelijk kunnen inzetten. “De rotoreg kan je afzonderlijk gebruiken. De fronttank kan gebruikt worden met andere werktuigen zoals een cultivator. De onderdelen die instaan voor de dosering zijn in inox gemaakt om ook kunstmest te kunnen toedienen. Dankzij de Isobus-toepassing en de slimme verdeelkop kan je ook gaan werken met taakkaarten. Vandaag gaat niet iedere klant alle mogelijkheden gebruiken maar binnen enkele jaren is dat misschien anders. De eisen voor de landbouw veranderen voortdurend en met deze machine ben je voorbereid voor de toekomst”, aldus Emond. “De sterkte van de machine is de combinatie van de verschillende onderdelen. Voor mij is het de meest complete combinatie als ik vergelijk met andere merken”, besluit Cassart.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Seppe Deckx
Beeld: Seppe Deckx en Marchandise S.A.