De zaaimachine bepaalt of een gewas de perfecte start krijgt. Iedere Proseeder-zaaimachine die de fabriekshal in Bant verlaat, ademt de filosofie van Kramer BV. De veelzijdigheid van de machine wordt bovendien steeds belangrijker, weet mede-eigenaar Reinoud Tepper te vertellen.
Lees alles over de Kramer filosofie in het artikel: “Hoe beter het zaadje wordt aangedrukt, hoe beter het resultaat”.
Ervaringen uit het veld
De akkerbouwkrant is bij een aantal gebruikers van een Kramer-machine langsgegaan voor de ervaringen vanuit het veld. Vandaag de ervaringen van Landbouwbedrijf Straver uit Almkerk.
Landbouwbedrijf Straver
Landbouwbedrijf Straver uit het Brabantse Almkerk heeft gekozen voor een zaaimachine met een vast frame. Het gaat om drie elementen van twee meter waar in de uien zeven rijtjes worden gezaaid. Door de elektrische aandrijving kan er per rij worden gevarieerd en kun je in een handomdraai de rijafstand veranderen. Ook het toedienen van één soort granulaat is mogelijk.
“De zaaimachine is klaar om ook rode bieten, conserven, erwten, bonen en later spinazie te zaaien. Voor erwten en bonen moet de binnenkant van het elementen wel wat worden aangepast, om zo van 21 naar 23 elementen te gaan en dan de paden vol legt”, vertelt Reinoud Tepper over de machine. “De vaste balk is heel bewust gekozen, omdat je dan met het schoffelen beter uit komt.” De machine is verder uitgevoerd met zaadsensoren en is Isobus-aangedreven.
Isobus-aandrijving
“Het bevalt heel goed”, vertelt Johannes Straver over de machine, waar hij nu een week of zes mee werkt. Het bedrijf zaait gemiddeld zo’n honderd hectare. “We hadden hiervoor al een Kramer, maar die is bij een brand verloren gegaan. Vandaar dat we een nieuwe wilden. We hebben wel getwijfeld over de meerwaarde van Isobus-aandrijving, maar we hebben er toch voor gekozen. Ook met het oog op de toekomst zodat zaaien op taakkaarten kan. De uitwisselbaarheid in andere teelten en het toedienen van granulaat is voor ons de belangrijke motivatie om te kiezen voor elektrische aandrijving. Er is ruimte voor twee elementen extra op de plek waar nu de wielen hangt.” De keuze voor een werkbreedte van zes meter is ook bewust. “Dat levert ons meer capaciteit op met het schoffelen. Ook de kopeg, de rollen en de wiedeg staan op zes meter. Bovendien zijn we bezig met de standarisatie op twee meter met het oog op seizoensrijpaden. Dat loopt mooi.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Kramer BV