De North-western European Potato Growers (NEPG) schat dat het areaal voor consumptieaardappelen met 0,5 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar in de 5 grootste Europese aardappellanden. Dit beschouwt NEPG als te veel, maar de coronacrisis kwam op het moment dat de telers hun pootaardappelen al besteld hadden, te laat dus om het areaal te laten krimpen.
Aardappelareaal
NEPG is de federatie van aardappeltelers in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In dit belangrijke teeltgebied zal het aardappelareaal, exclusief zetmeelaardappelen en vermeerdering van pootgoed, stijgen naar 621.148 hectare, tegenover 618.023 hectare vorig jaar.
In Duitsland (+2% – van 186.000 naar 189.700 ha) en Frankrijk (+1,4% – van 152.720 naar 154.900 ha) is het areaal het sterkst gegroeid, mede als gevolg van de overgang naar aardappelen voor de versmarkt.
NEPG benadrukt dat niet het areaal, maar de opbrengst bepalend is voor het volume van de komende jaren. Door de droogte aan het begin van de teeltcyclus is het op dit moment echter nog te vroeg om een inschatting te maken van de oogst. Begin september komt de federatie met de eerste oogstschattingen.
Onzekerheid troef
Over hoe de markt dit jaar zal evolueren durft NEPG weinig voorspellingen te doen. Die zal niet alleen afhankelijk zijn van de teeltomstandigheden in de grootste aardappelproducerende landen in Europa. Zo zal de opbrengst in Duitsland waarschijnlijk een stuk lager liggen door de vorstschade en droogte tijdens het voorjaar.
Wat ook zal meespelen is de daling van het Amerikaanse aardappelareaal met 5 procent. Wat de weerslag hiervan zal zijn op de Noord-Amerikaanse oogst, en welke invloed dat zal hebben op de wereldwijde export van aardappelproducten is nog een grote onbekende.
Kiemremmer CIPC
Hoe dan ook blijven heel wat vragen onbeantwoord. Hoe goed zijn telers voorbereid op langere (en duurdere) opslag, zonder het gebruik van de kiemremmer CIPC, dat nu in heel Europa verboden is? En wat zal de invloed zijn van de coronapandemie op de markten in de komende maanden? Dat is op dit moment misschien wel de grootste onzekerheid.
Bron: VILT