Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits en haar Waalse collega Willy Borsus hebben woensdag deelgenomen aan de Europese Raad Landbouw en Visserij waar de gevolgen van de coronacrisis in de land- en tuinbouw en visserij besproken werden.
Landbouw tegemoet komen
Beide ministers vragen Europa om extra middelen om de getroffen sectoren tegemoet te komen. “Het ziet er naar uit dat deze crisis nog maanden zal aanslepen en dan zijn extra Europese middelen nodig”, aldus minister Crevits.
Europa en de lidstaten hebben naar aanleiding van de COVID-19-crisis al een eerste reeks maatregelen genomen om de sectoren te ondersteunen. Voorbeelden zijn de steun voor private opslag van zuivel, rundsvlees, schapen- en geitenvlees en het flexibeler omgaan met nog beschikbare Europese budgetten. Ondanks de maatregelen kampen zeer veel producten met lage prijzen.
Eerste maatregelen onvoldoende
“De eerste maatregelen zijn onvoldoende om de meest getroffen sectoren te ondersteunen”, zegt Waals landbouwminister Willy Borsus. Beide ministers dringen aan op extra Europese middelen voor de landbouw- en de visserijsector. Een tweede reeks van maatregelen is broodnodig.
Compensatie noodzakelijk
Ons land vraagt compensaties voor de sectoren met veel onverkochte goederen zoals sierteelt en aardappelen en extra steun voor de private opslag van onder meer varkensvlees, vanwege de blijvende gevolgen van de Afrikaanse varkenspest, en pluimvee. Voor de zuivel werd een compensatie voor een tijdelijk vrijwillige productiebeperking gevraagd. De ministers vinden dat het nog beschikbare Europese budget voor landbouw snel moet worden ingezet en dat Europa erover moet waken dat er geen verstoringen op de interne markt optreden.
Naast steun voor land- en tuinbouwers moet Europa ook de vissers tegemoet komen. “De prijzen van vis zijn door de sluiting van horecazaken en markten gemiddeld met bijna 40 procent gedaald”, zegt minister Crevits. “Binnen de visserijsector in Vlaanderen lopen er gesprekken om een tijdelijke stillegging van enkele weken voor te bereiden. Maar het ziet er naar uit dat deze crisis nog een hele tijd zal aanslepen en dan zijn extra Europese middelen nodig.”
Bron: VILT