In januari 2024 is het driejarig project ‘Ontwikkeling Mengteelten voor Eiwitrijke, Glutenvrije Afzetketens’ (OMEGA) van start gegaan. Biodynamisch akkerbouwer en teler van lupine André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof is aanvrager. Het project is gefinancierd door het Europese Innovatie Platform (EIP) dat innovaties stimuleert in de landbouw die bijdragen aan verduurzaming en gemeenschappelijke landbouwbeleidsdoelen (GLB).
Het innovatieve karakter van OMEGA zit in de gewas- en rassenkeuzes, en de teeltcombinaties die een rol kunnen spelen in een glutenvrije afzetketen. Het gaat om blauwe zomerlupine, witte winterlupine, zomer- en winterrassen van naakte haver, en zomer- en winterrassen van deder.
Ook is Deder een oliehoudend gewas dat een goede onkruidonderdrukker is. Met deze teeltcombinaties wil het project de mogelijkheden voor regionale ketenontwikkeling verbreden. Tegelijkertijd hopen ze de opschaling van de lupineteelt stimuleren. Daarnaast is mengteelt een nieuwe duurzame teeltmethode om onder andere de onkruiddruk te verlagen en biodiversiteit te bevorderen.
Op dit moment worden mengteelten voor humane consumptie met name ontwikkeld in de combinatie tarwe-veldboon en nog niet in de combinatie deder-lupine en haver-lupine.
Twee grootste uitdagingen van lupineteelt
Voor de opschaling van de lupineteelt in Nederland spelen twee belangrijke obstakels een rol. Alleerst de teeltonzekerheid door de schimmelziekte anthracnose. Ook spelen de te hoge gehalten aan bitterstoffen (alkaloïden) in het geoogste product een rol. Het is van belang om deze problemen aan te pakken, omdat dit eiwitrijke gewas verder goede eigenschappen bezit. Daarnaast is het een ideale vervanger van soja en vlees.
Over het project
Naast de (hoofd)aanvrager van dit project, de Lingehof, maken Bijzonder Brabants (in samenwerking telersvereniging LuPeel) en Lekker Lupine deel uit van het EIP-samenwerkingsverband. Daarnaast coördineren het Louis Bolk Instituut (LBI), kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid het project en levert de wetenschappelijke basis. Keep Food Simple en MFH Pulses dragen bij aan de ontwikkeling en testen prototype producten op basis van de gebruikte gewassen.
Bron: Louis Bolk Instituut