Een zo goed als uitverkochte beurs en groot enthousiasme bij standhouders en bezoekers. Van 14 tot en met 17 september wordt in Biddinghuizen voor de zesde keer Agrotechniek Holland (ATH) georganiseerd. Beursmanager Willem Bierema stelt dat de grootste landbouwbeurs in een behoefte voorziet, juist in tijden van onzekerheid.
“Enerzijds willen exposanten hun relaties na de coronatijd graag weer fysiek ontmoeten en ze in de moeilijke tijden voor de landbouw een hard onder de riem steken. Anderzijds is dit bij uitstek het moment om te laten zien dat onze sector met innovatieve technieken een antwoord heeft op de dilemma’s van de toekomst.”
Coronatijd een worsteling
Voor de beursorganisatie was de coronatijd een worsteling. In 2020 kon ATH vanwege de lockdowns niet doorgaan en moesten de voorbereidingen in het voorjaar al worden afgebroken. Dat gold ook voor Groentechniek Holland (GTH) en de regionale Agrotechniek Assen. “Die was compleet uitverkocht, maar tijdens de opbouw moesten we alles cancellen. Dat was keihard”, blikt Willem Bierema terug. Exposanten staan echter weer te popelen, getuige ook de boost aan inschrijvingen voor de aankomende editie. “Veel meer dan verwacht. Alle vertrouwde, grote bedrijven en merken zijn aanwezig, maar ook terug- en nieuwkomers. Samen tonen ze ruim drieduizend trekkers en landbouwmachines van ruim vijfhonderd merken. De markt is blijkbaar weer aan een ouderwetse beurs toe.”
ATH en GTH tegelijkertijd
Corona heeft er wel toe geleid dat de beursorganisatie kritischer naar de opzet is gaan kijken. Daarmee is besloten om Agrotechniek Holland en Groentechniek Holland tegelijk te laten verlopen. “We zagen een grote overlap in bezoekers en exposanten. In de markt zien we dat ook. Er zijn steeds meer loonwerkers actief in het groenonderhoud. Daarbij zien we ook dat grote hoveniers steeds meer agrarisch loonwerk oppakken. Dus ook buiten de beurs wordt onze doelgroep meer diffuus. Met de samenvoeging willen we een vakbeurs in de buitenlucht neerzetten voor de professional in de groene ruimte. Dan hebben we het over agrariërs, loonwerkers, hoveniers, maar ook groenmedewerkers van gemeenten. Misschien dat we in de toekomst zelfs nog wel verder gaan. Denk bijvoorbeeld aan een stuk grond-, weg- en waterbouw. Ik sluit niet uit dat in de toekomst ook andere beurzen aanpikken, maar dat zien we na 17 september
wel weer.”
Genoeg te zien voor akkerbouwers
Akkerbouwers komen voldoende aan hun trekken, belooft Bierema. “Als vanouds zijn er bij binnenkomst de bekende kiepwagens en andere technieken. Ook zijn we blij dat bedrijven in de aardappeltechniek weer hun commitment hebben gegeven. Dus ook voor de verwerking, sortering en bewaring is er meer dan voldoende te zien.” Fysiek zijn er nog wel twee ingangen: één voor de ATH-bezoeker en één voor GTH. “In het midden hebben we een veld waar de bedrijven staan die producten voor beide doelgroepen hebben. Daar staan bijvoorbeeld John Deere, New Holland, Kubota noem maar op. Voor die standhouders is het een voordeel dat ze geld besparen omdat ze nu niet naar twee beurzen hebben. Zij hebben nu over het algemeen een iets grotere stand, maar bedienen zowel de hovenier als de boeren, die met hun kaartje zowel naar de ATH als de GTH kunnen. Fijn voor de breedgeïnteresseerde bezoeker, maar ook voor de exposant.”
Proefvelden
Wat de bezoeker wellicht wel gaat missen is het grote proefveld, waar in het verleden demonstraties van onder andere oogsttechnieken en grondbewerking werden getoond. “We huurden altijd een terrein van 41 hectare. Mojo, de organisatie van Lowlands, heeft de grond van het demoveld echter gekocht en daar een permanente camping van gemaakt. Helaas kunnen we er dan niet meer met de ploeg in.” Bierema vindt het jammer, maar ziet wel een voordeel voor de exposant. “De bezoeker staat immers niet meer een uur naar rooimachines te kijken. Zij krijgen nu op de stand meer aandacht. Overigens hebben we voor de groentechniek wel ruimte voor een aantal demo’s, bijvoorbeeld met kettingzagen en zitmaaiers.”
Grenzeloos innoveren
Met een beursvloer in de buitenlucht van 22 voetbalvelden groot, is er desalniettemin meer dan voldoende te zien.
“Voor akkerbouwers is de beurs enorm interessant omdat die ondernemers altijd bezig zijn met investeringsplannen. Als het nu gaat om een kopeg of een zaaimachine, meer dan ooit kan de teler zijn inspiratie opdoen op de ATH.” Het paviljoen ‘Grenzeloos innoveren’ biedt specifiek een blik op de toekomst met diverse innovaties. “Er is nog veel onwetendheid over technieken, waarmee in principe nu al kan worden voldaan aan eisen op het gebied van klimaat, milieu en specifiek in het stikstofdebat. Neem bijvoorbeeld de Lely Sphere, de stikstofwasser van fabrikant Lely, waarmee een groot deel van het stikstofprobleem in de veehouderij wordt opgelost. We hebben de voltallige landbouwcommissie ook uitgenodigd voor een bezoek. We zullen hun met een guided tour laten zien dat we de doelstellingen kunnen halen, niet door te saneren maar door te innoveren.”
Noviteitenroute
Op het gebied van precisie, autonome voertuigen, robotisering, zaaien op gps-niveau en mechanische onkruidbestrijding liggen er langs de noviteitenroute, die is uitgestippeld, meer dan voldoende blikvangers. “De trend is natuurlijk dat een reductie van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Op donderdag[1]en vrijdagmiddag spreken grote loonwerkers in het kader van Nationale Proeftuin Precisie Landbouw over nieuwe technieken en hoe ze dat binnen de regelgeving aanpakken. Daarnaast hebben we een Zero Emission-paviljoen waarbij we heftrucks, reingingsmachines en trekkers zien die bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof rijden. Ammoniak blijkt ook een efficiënte energiedrager. De bezoekers kunnen zich over deze technieken laten bijpraten. Let wel: Tesla ging als een komeet omhoog in een tijd waarin fossiel gestookte auto’s domineerden. Dit gaat in de landbouw straks net zo.”
“Met de noviteitenroute heeft de bezoeker een route beschikbaar, waarin alle innovaties in één keer mee worden gepakt. Praktijk leert overigens dat het overgrote deel van de mensen van de route afwijkt. Ze nemen een kijkje bij een leverancier buiten de route of komen een collega tegen. Van de route afwijken is wat mij betreft aan te raden.” Bedrijven die noviteiten meebrengen die nog niet eerder zijn getoond op een Nederlandse beurs maken overigens kans op de Gouden Sikkel (agro) of het Gouden Klavertje Vier (groentechniek).
Een vakjury, met journalisten van verschillende vakbladen, en een publiekjury kunnen vooraf aan de beurs een stem uitbrengen. De kanshebbers worden rond deze tijd online bekend gemaakt. Op de openingsdag zal de winnaar bekend worden gemaakt.
‘Zo Goed Als Nieuw’
Een ander interessant paviljoen draagt de titel ‘Zo Goed Als Nieuw’. “Dat past ook helemaal in deze tijd. We weten dat er behoorlijk wat leveringsproblemen zijn. De logistiek ligt helemaal op z’n kop. Die tijd gaat natuurlijk wel weer voorbij, maar ondertussen moeten onze bedrijven wel door blijven draaien. Een demo voertuig of jong gebruikt, kan dan best interessant zijn. Dit is actueler dan ooit.”
Waar het businessmodel van een beursorganisatie gedijt met zoveel mogelijk vierkante meters stands, raadt Bierema bedrijven die twijfelen aan om een kleinere stand af te nemen. “Vooral in de melkveehouderij merken we dat er veel onzekerheid is. Toch zijn de bedrijven wel blij dat ze de mogelijkheid hebben om nieuwigheden na corona te kunnen tonen. Enorme orders zullen echter niet in het verschiet liggen, maar ze willen wel een luisterend oor zijn voor de hun klanten. Een moment van contact, misschien zelfs wel van troost, in plaats van keiharde sales is belangrijk voor een branche die in brand staat. Met een kleinere stand, haal je de doelstellingen van zo’n beurs ook eerder. Dat geef ik de bedrijven mee. Overigens zien we dat standhouders van het eerste uur juist kiezen voor meer vierkante meters. Dat heeft ook te maken met het feit dat we onze tarieven hebben verlaagd.”
ATH trok in voorgaande editie ruim vijftigduizend bezoekers, voor GTH schommelt dat doorgaans rond de twintigduizend. Aan een voorspelling van de bezoekersaantallen voor de aankomende editie durft Bierema zich niet te wagen. “Omdat we ook weten dat een deel van het publiek overlappend is. Aan de andere kant zullen er wellicht ook mensen zijn die voorgaande editie thuisbleven, nu door de ‘one-stop-show’ waarbij ze zowel agro- als groentechniek op één beurs zien, wel genegen zijn te komen. Qua ruimte zijn we in ieder geval zo goed als uitverkocht en bieden we een beurs aan akkerbouw en loonwerk, die groter is dan ooit. Dus we staan te popelen om de toegangshekken te openen.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Fedecom Fairs