Keuzes die door het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt als gevolg van de Brexit, hebben op dit moment grote gevolgen voor pootgoedtelers in de Europese Unie (EU). Tot 1 juli kan namelijk geen pootgoed van Groot-Brittannië naar de EU geëxporteerd worden. Dit terwijl pootgoedtelers op materiaal voor komend teeltseizoen zitten te wachten.
Exportmogelijkheden tot 1 juli
Om te voorkomen dat ook Nederlandse telers die gebruik maken van Brits materiaal een volledig seizoen kwijtraken, is er op zeer korte termijn duidelijkheid nodig over de exportmogelijkheden tot 1 juli 2021. Die duidelijkheid moeten de onderhandelaars van de EU en Groot-Brittannië gaan bieden.
Pootseizoen staat voor de deur
Net als andere pootgoedtelers in de EU, maken enkele Nederlandse pootgoedtelers gebruik van hoogwaardig materiaal uit Groot-Brittannië (met name Schotland). Het pootseizoen staat voor de deur; dus het is van groot belang dat telers op korte termijn duidelijkheid krijgen over hun mogelijkheden.
Geen export Groot-Brittannië door Brexit
Op dit moment kan Groot-Brittannië geen pootgoed naar de EU exporteren. Deze situatie duurt tot 1 juli 2021. Voor pootgoedtelers is dat problematisch – normaal gesproken loopt de export vanuit Groot-Brittannië tot vroeg in het voorjaar en zij kunnen niet door met hun teeltplan voor 2021. LTO Nederland heeft via COPA-COGECA gevraagd om equivalente maatregelen. Echter, de Europese Commissie wil eerst een toezegging van de Britten dat ze zich zullen houden aan EU-wetgeving.
Gevolgen van Brexit
Akkerbouwers en andere telers worden ook direct geraakt door problemen met afzetmogelijkheden naar Groot-Brittannië als gevolg van de Brexit. Zowel kostenstijgingen door bijvoorbeeld extra papierwerk en douane- en keuringstarieven (geschat op 8-10%) als langere doorlooptijden aan de grens (wel 4 tot 5 dagen) hebben een negatief effect.
Bron: LTO Nederland