De raad van bestuur van Belgapom heeft een opvolger voor zijn CEO Romain Cools aangeduid. Christophe Vermeulen, voordien actief als parlementair medewerker op Vlaams, federaal en Europees niveau, zal vanaf 1 januari de functie van Cools overnemen. “Met veel goesting en gedrevenheid ga ik deze nieuwe uitdaging aan. Dat zal ook nodig zijn, want het lijstje uitdagingen waar de aardappelsector voor staat, is behoorlijk indrukwekkend”, aldus Vermeulen.
Het was voor de tweede keer op zeer korte termijn dat Belgapom, de Belgische federatie van de aardappelhandel en -verwerking, op zoek moet naar een nieuwe CEO. Eerder was Tom Vandenkendelaere aangesteld om vanaf 1 januari 2021 Romain Cools op te volgen aan het hoofd van de federatie. Die koos er uiteindelijk voor om Kris Peeters, die werd aangesteld als vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, op te volgen in het Europees Parlement.
Opleiding en ervaring Vermeulen
“Het was voor Belgapom geen eenvoudige opdracht om opnieuw een zoektocht naar een opvolger voor onze huidige waarnemend CEO Romain Cools op te starten. We hebben ons gebaseerd op hetzelfde profiel en voelen ons bijzonder goed bij de figuur van Christophe Vermeulen”, legt Belgapom-voorzitter Marc Van Herreweghe uit. Hij verwacht dat de opleiding en de ervaring van Vermeulen op nationaal en internationaal vlak een sterke basis vormen om de sector en zijn bedrijven bij te staan en te vertegenwoordigen.
Christophe Vermeulen is van opleiding jurist gespecialiseerd in Europees Recht. Na een korte passage aan de Brugse balie was hij actief als parlementair medewerker in het Vlaamse en federale Parlement. Hij werkte als bilateraal attaché op Buitenlandse Zaken en als adviseur op het kabinet Overheidsbedrijven. De laatste jaren lag zijn focus echter op Europa waar hij zich als teamleider, communicatieverantwoordelijke en adviseur handel en buitenlands beleid in het Europees Parlement, kon verdiepen in de voor de sector erg belangrijke Europese politiek.
“Toen al werkte hij samen met de aardappelsector rond de handelsconflicten omtrent de export van Belgische diepvriesaardappelen. Ook het brexitdossier, het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de contouren van de Green Deal en de vrijhandelsakkoorden met onder meer Canada en Australië/Nieuw-Zeeland volgde hij actief mee op”, benadrukt Belgapom.
Uitdagingen aardappelsector groot
En het is die ervaring die hem zeker van pas zal komen bij zijn nieuwe functie, want de uitdagingen waar de aardappelsector voor staat, zijn groot: de coronacrisis, de brexit, antidumping, de Green Deal, de vele uitdagingen rond duurzaamheid en gezondheid,… “Het lijstje is bijzonder indrukwekkend”, weet ook Vermeulen. Toch is hij uitermate trots dat hij de belangen van de aardappelsector, “het kroonjuweel van de agrovoedingsindustrie”, mag verdedigen.
“Ik besef dat een monument als Romain Cools opvolgen, op zijn zachtst gezegd een behoorlijke uitdaging is. Het doet deugd dat Romain heeft aangeboden om de overgang heel nauwgezet mee te helpen begeleiden en ik kijk er naar uit om er met het ganse team stevig in te vliegen”, aldus Christophe Vermeulen.
Ervaringen delen
Voor Cools, die 30 jaar ervaring heeft aan het hoofd van Belgapom, is het een geruststelling dat de nieuwe CEO al vanaf 1 januari kan aantreden. “Halverwege volgend jaar ga ik op pensioen, maar tot dan blijf ik aan als adviseur en wil ik graag mijn ervaring delen met Christophe. Ik heb hem leren kennen via zijn activiteiten bij het Europees Parlement en was daarbij onder de indruk van zijn dossierkennis en zijn groot enthousiasme. Dat zijn twee eigenschappen die me verzekeren dat Belgapom en FVPhouse in goede handen terechtkomen”, stelt Romain Cools. Naast CEO van Belgapom wordt Vermeulen immers ook directeur van FVPhouse, de dienstenkoepel van de federaties uit de handel in en verwerking van aardappelen, groenten en fruit.
Bron: VILT