Volgens het JRC MARS Bulletin van mei blijven de prognoses voor de gewasopbrengsten in de EU boven het vijfjarig gemiddelde. Dit ondanks de uitdagende weersomstandigheden van dit voorjaar.
Het JRC heeft de opbrengstprognoses voor de akkerbouwgewassen ten opzichte van april iets naar beneden bijgesteld. Maar desondanks blijven de algemene vooruitzichten positief en boven het vijfjarig gemiddelde.
Invloed van weersomstandigheden
In grote delen van West-Europa, Denemarken en Noord-Italië kampen akkerbouwers met wateroverlast. Dit zorgt voor vertraging bij het poten en zaaien. Daarnaast zorgt het ook voor een verhoogde plaag- en ziektedruk op de percelen waar de gewassen al bovenstaan.
Vertraging vergelijkbaar met vorig jaar
Volgens JRC is de opgelopen vertraging wat betreft de inzaai van suikerbieten in Nederland en België vergelijkbaar met de situatie van voorjaar 2023. Ondanks de vele en frequente regenval is het zaaiwerk in beide landen nu bijna voltooid. De bieten worden wel geteisterd door plagen van slakken, en van bladluizen die het vergelingsvirus kunnen overbrengen.
Het poten van de aardappelen loopt verder achter. In België zat half mei slechts 35 procent van de aardappelen in de grond. Bij de akkerbouwers waar de aardappelen al boven staan, zijn er zorgen rondom de ontwikkeling en beheersing van Phytophthora.
Het JRC meldt daarnaast dat de wintergranen in de Benelux er goed bij staan. Maar ook hier is de ziektedruk erg hoog. De verzadigde bodemomstandigheden belemmeren hier ook de wortelontwikkeling wat zuurstofgebrek veroorzaakt. Dit kan als de temperaturen stijgen een negatief effect hebben op de algehele groei en ontwikkeling.
Watertekort en koude periode
Een plotselinge koudegolf in april veroorzaakte ernstige schade aan fruit- en wijngaarden, vooral in Zuid- en Oost-Duitsland, Tsjechië, Polen en Zuid-Finland. De schade aan eenjarige gewassen bleef echter beperkt. In Nederland zorgde hagelbuien voor flinke schade aan fruitbomen.
In Oost-Duitsland en Polen bouwde zich een watertekort op, en in Zuid-Italië beïnvloedden warme en droge omstandigheden de korrelvulling van wintergewassen negatief. In Rusland en Turkije leidden watertekorten en koudegolven tot ongunstige omstandigheden voor wintergewassen.
Bron: JRC