Genoeg fosfaat in de bodem zegt weinig over de benutting ervan door het gewas. Juist op het moment dat er in aardappelen sprake is van knolzetting, kan die wel wat ondersteuning gebruiken. Bladbemesting helpt daarbij. “Een hoge concentratie fosfaat is tijdens het groeiseizoen namelijk cruciaal.”
De bodemvoorraad aan fosfaat voorziet in een basisbehoefte, maar van nature heeft de aardappel een zwak wortelgestel. Daardoor onttrekken de bladeren meer fosfaat, ook omdat fosfaat erg immobiel is in de bodem. Zeker onder wat koudere omstandigheden of een lagere pH is opname van fosfaat door de aardappelplant nog lastiger.
Op het juiste moment de aardappel ondersteunen
Agronoom Theo Courtz van Yara benadrukt dat met een bladmeststof je op het juiste moment de aardappelplant kunt ondersteunen. In de lijn YaraVita-bladmeststoffen is YaraVita Solatrel speciaal ontwikkeld om op de juiste momenten de aardappelplant te voorzien van onder andere extra fosfaat.
Solatrel is een oplossing van PK elementen met magnesium (Mg), mangaan (Mn) en zink (Zn). “Fosfaat is belangrijk voor energie-overdracht en bevordert de groei van de plant. Daarnaast bevordert het ook de aanmaak van zetmeel en het transport van zetmeel naar de knol”, stipt Courtz aan. “Het is daarom belangrijk om fosfaat op niveau te houden. Er zijn veel momenten denkbaar waarop het voor de plant lastig is om aan fosfaat te komen, zoals tijdens droge periodes. Door dan bladbemesting toe te passen help je de plant om langer door te groeien, ze blijven vitaler en hoeven niet de energie in te zetten om fosfaat via de wortels naar boven te werken. Dat doe je via het blad.”
Hoe herken je fosfaatgebrek?
In tegenstelling tot mais dat paars kleurt bij een fosfaatgebrek is aan de aardappelplant lastig te zien wanneer die extra stimulans van fosfaat nodig heeft. “Het gewas is wel wat kleiner, maar het is een fenomeen dat ze weleens omschrijven ‘hidden hunger’: het is een verborgen honger naar dit element.” Toediening van YaraVita Solatrel kan bijvoorbeeld tegelijk met de fungiciden (kijk ook op tankmix.com) in het phytophthora-schema. De bladmeststof begint ongeveer tien dagen na toepassing te werken. “Het ideale moment hangt ook af van het doel van de teelt: kies je voor knolaantal of voor knolgrootte.”
Toedieningsadvies
Advies is over het algemeen voor pootgoed tien liter per hectare tot de knolaanleg (‘haakjes-stadium’). Voor industrie-, consumptie- en zetmeelaardappelen en aardappelen met zwakke knolaanleg is het advies om vier liter per hectare toe te dienen tot de knolaanleg en, met tussenperioden van tien tot veertien dagen, tot aan het eind van de knolvorming (tweemaal drie liter per hectare). Bij sterke knolaanleg is tien liter per hectare tot aan de knolgroei verdeeld over twee tot drie giften met tussenposen van tien tot veertien dagen het advies. In alle gevallen geldt, toedienen in tweehonderd liter water per hectare.
YaraVita Solatrel past naast aardappelen ook in mais, bieten en granen.
Biostimulant
Om de aardappelplanten door stressvolle perioden te krijgen, heeft de producent van minerale meststoffen de YaraVita Biotrac. Deze biostimulant bevat een extract uit knotswier, dat een bijzonder hoog gehalte aan antioxidanten heeft met een ontgiftende en stressverlagende werking als gevolg. “Het sporenelement maakt de plant weerbaarder wanneer het tien tot veertien dagen vóór bijvoorbeeld een droge periode gespoten is. We zien in de praktijk interessante meeropbrengsten als Biotrac gespoten is. Dat is ook meteen het lastige van het product, wanneer ga je ‘m spuiten?”
Yara-podcast
Abonneer je op de Yara-podcast voor meer praktische handvatten.
Tekst en beeld: Martin de Vries