Maatschap Verhage in Emmeloord heeft alle verwerkingspunten in de aardappellijn laten inpakken in stoftenten en voorzien van afzuiging. Dit om een gezond en stofvrij klimaat te creëren. Hierbij koos de maatschap voor de techniek van Jongejans Luchttechniek. “Na een lange dag werken in de schuur zit je liever niet volledig onder het stof”, stelt Marien Verhage.
In de schuur bij de maatschap Verhage zijn sinds dit najaar alle verwerkingspunten, valpunten en overstortpunten ‘ingepakt’ in transparante kunststof tenten en voorzien van stofafzuiging. “De lucht in onze verwerkingsruimte is helder, dus de grootste slag is geslagen”, vertelt Marien Verhage over het resultaat. “Er zijn nog wel wat kleine punten waar we in de praktijk samen met Jongejans een andere of een extra oplossing voor hebben bedacht. Die gaan binnenkort uitgevoerd worden. Honderd procent stofvrij worden lukt in onze situatie niet. We zijn vrij veel met kisttransport bezig waardoor we altijd wel grond en stof op de vloer houden. Maar met de elektrische heftruck en regelmatig de vloer stofzuigen beperken we ook die bron.“
Maatschap Verhage
De maatschap Verhage bestaat uit Marien Verhage en zijn beide ouders. Het bedrijf is sinds 1951 gevestigd in Emmeloord en gespecialiseerd in pootgoedteelt. De maatschap teelt ongeveer zeventig hectare pootaardappelen. Hiervan is een kwart bestemd voor de vroege export, vijftig procent wordt geteeld voor Europa en uitplant bij collega’s, vijftien procent zetmeelrassen en tien procent frietrassen. Naast de teelt heeft het bedrijf ook de verwerking in eigen beheer. Daarbij worden ook nog enkele hectares voor collega’s gesorteerd en opgezakt. Het pootgoed wordt opgeslagen in kisten.
Werkcomfort belangrijk
Bij het verwerken van aardappelen komt veel stof vrij. Dit kan ten koste gaan van werkplezier en gezondheid. “Alles wat je kunt doen aan werkcomfort helpt voor de uitstraling van je bedrijf. Een stofvrije werkomgeving is daar een belangrijk onderdeel van”, licht Verhage de keuze voor stofvrij werken toe. De teler geeft aan dat stofvrij werken niet alleen goed is voor de gezondheid van degenen die in de schuur aan het werk zijn, maar ook voor het product. “Stof en ziektekiemen trekken minder de bewerking in en reeds gereed gemaakt product blijft schoner voor het afleveren. Ook kunnen machines schoner blijven, waardoor er minder slijtage ontstaat”, vertelt hij. Jaarlijks verwerkt Verhage van de eigen percelen en die van collega-telers 3.500 tot 4.000 ton pootgoed. In de wintermaanden biedt dit een mooi stukje werkgelegenheid voor zzp-ers, voor wie het dan doorgaans een wat rustiger periode is. Gemiddeld werkt de maatschap met drie à vier mensen in het sorteerproces. Eén of twee mensen aan de leesband, één heftruck chauffeur voor sorteren en aan- en afvoer leeslijn en één man voor het opzakken en andere logistiek. Zij werken nu in een veel schonere ruimte dan voorheen en zijn daar erg tevreden over.
Alles in één keer
Binnen de maatschap werd al langere tijd gesproken over het aanpakken van stof bij de bron. Daarbij was het duidelijk dat naast het inpakken van machines en kantelaar(s) een actieve afzuiging noodzakelijk was. Aanvankelijk dacht Marien Verhage na over gefaseerd doorvoeren van inpakken en afzuigen. Daar zag hij toch vanaf. “Uiteindelijk ben je met faseren duurder uit, omdat je waarschijnlijk meerdere kleinere units aanschaft. En dan ben je nog steeds niet van de stoffige omgeving af. Zoals we nu de machines hebben staan, willen we een aantal jaren vooruit. Vandaar dat we er nu voor gekozen hebben om alles in één keer aan te pakken. Bovendien waren we inmiddels ook gewend aan het investeringsbedrag.”
Bewezen techniek
In zijn zoektocht naar oplossingen voor een stofvrije werkomgeving was Verhage al in contact gekomen met Jongejans Luchttechniek uit Den Helder. Hij besloot met deze firma in zee te gaan. “Een gevestigde naam, met veel ervaring en bewezen techniek”, verklaart de akkerbouwer zijn keuze. “Zij zijn hier in voorgaande jaren, toen we nog praatten over gefaseerd aanpakken, al regelmatig geweest en hebben ons uitgebreid geadviseerd in de aan te pakken punten. Uiteindelijk hebben we de plannen van de afgelopen jaren samengevoegd tot één nieuw plan, slimmer en completer. De hele verwerking is in kaart gebracht, ingemeten en er is bedacht welke techniek waar noodzakelijk was. Bij pootgoedverwerking wissel je vaak van ras of maat en dat betekent dat je flexibel moet zijn bij de afzuigpunten voor de schoonmaak en controle.”
Warme lucht blijft behouden
Jongejans installeerde bij Verhage de Agra PGF 500, een 18,5 kiloWatt zwaar ontstoffngsfiltersysteem met een fluisterstille hoogrendementsventilator en filters die volautomatisch met perslucht worden gereinigd. De installatie slaat het stof op in twee rolcontainers. Het systeem ademt dus vuile lucht in en na filtering weer schone lucht uit. Doordat de PGF 500 bij Verhage binnen staat, blijft honderd procent van de warme lucht behouden. Het zuiveren van de lucht gaat dus niet ten koste van het binnenklimaat.
In twee weken geïnstalleerd
Voor de installatie van het systeem is een vast team van installateurs bijna twee weken aan de slag geweest. Doordat alles goed liep, is de afgesproken datum van 1 november gehaald. Ondertussen was de pootgoedverwerking al begonnen. “Door een goede communicatie en heldere afspraken heeft dit geen problemen opgeleverd”, aldus Verhage.
Kijk zelf in de schuur bij Verhage
Wilt u zelf een blik in de schuur werpen bij Marien Verhage en met eigen ogen zien hoe het stofvrije klimaat is geregeld? Bekijk dan de video hieronder. Ga voor meer informatie naar jongejansluchttechniek.nl of bel 0223 660 666.
Lees ook het andere deel van dit artikel ‘Stap voor stap langs het pootgoedverwerkingsproces bij Maatschap Verhage’.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Jongejans Luchttechniek