Interpom is een initiatief van Belgapom. Dit is de beroepsvereniging van de Belgische aardappelhandel en -verwerking. De praktische organisatie is in handen van Kortrijk Xpo. Akkerbouwkrant blikt samen met Christophe Vermeulen, de ceo van Belgapom, vooruit naar de komende editie. Vermeulen nam vorig jaar het stokje over van Romain Cools die toen echter nog wel de beurs voor zijn rekening nam.
Het wordt dus ook voor Vermeulen de eerste beurs waar hijzelf aan het roer staat. “Het coole van Interpom is dat binnen elk onderdeel van het telen, bewerken, verwerken, verhandelen, verpakken en verkopen van aardappelen de grootste namen aanwezig zijn op de beurs.”
Lees hier het beursinterview met Christophe Vermeulen als Ceo Belgapom.
Het is voor jouw de eerste Interpom-editie als Ceo. Hoe voelt dat?
“Romain Cools ging op 1 juli 2021 op pensioen maar deed de beurs nog als vrijwilliger. Zo heb ik het klappen van de zweep al doende geleerd. Vervelend voor Romain was dat hij afscheid heeft moeten nemen in een moeilijke periode. Ik hoop dat hij dit alsnog kan doen op het Belgapomfeest dat we aan de vooravond van de beurs hebben. Nu heb ik heel veel hulp van onder andere Noémi Van Bogaert voor het organiseren van de seminaries, Kortrijk Xpo en de stuurgroep. Het spannende is dat we vorig jaar met de uitgestelde beurs zaten. We willen echter terug aansluiten met de even jaren omdat we daar goed zitten zonder concurrentie met andere beurzen. Hoe gaan exposanten en bezoekers reageren? Exposanten hebben iets langer gewacht om in te schrijven maar ondertussen is de beurs met 315 exposanten uit vijftien landen helemaal volzet.”
Wat kan je vertellen over het beursthema?
“Voor mij is een beursthema eigenlijk niet nodig. Het achtletterwoord Interpom staat voor mij voor samen business doen, bijleren van elkaar, innovaties ontdekken en pinten drinken. Interpom is Interpom. Als er dan toch een thema moet zijn, vind ik wel dat we met ‘Healty growth’ goed gekozen hebben. Ik hou daarbij de Europese agenda in het achterhoofd met onder meer ‘Farm to fork’ en de Green deal. En ook de moeilijkheden die gepaard gaan met de transformatie en bijna revolutie die men wil doorvoeren in de Europese landbouwsector.”
Verklaar je nader
“We hebben gezien wat een disruptie in grondstoffenaanvoer kan doen door de oorlog in Oekraïne. Dit moet volgens mij zijn invloed zal hebben op het politieke discours en de besluitvorming daarrond. Een heel vlugge shift zal niet mogelijk zijn, we moeten letterlijk groeien op een gezonde manier. De teelt moet op een gezonde manier verder kunnen blijven gebeuren. Gezond zowel voor de landbouwer die een gezond inkomen nodig heeft maar ook gezond voor de mensen die de producten eten. Maar ook een gezonde economisch groei voor de bedrijven. Het moet niet exponentieel of explosief zijn. We moeten op een gezonde manier een langetermijnplanning maken want dat is ook gezond bedrijfsvoeren.
Dat geldt zowel voor de landbouwer als de bedrijven die ik vertegenwoordig. Je hebt een perspectief op lange termijn nodig om op die manier gezond te kunnen werken. Gewasbescherming, waterkwaliteit of het mestactieactieplan zijn allemaal zaken die onrust teweeg brengen en ik pleit voor een positief klimaatplan voor onze ganse agrovoedingssector. Zo kunnen we zien waar we binnen tien jaar naartoe moeten in plaats van telkens het negatieve te moeten horen. ‘We gaan dit verbieden, dat kan niet meer, dat mag niet meer.’ Beter stellen we ons de vraag wat er nog wel kan, wat gaan we samen doen en hoe gaan we samen groeien.”
Er zal ook weer een specifieke innovation tour zijn?
“Klopt. De uitdagingen in de aardappelsector stimuleren de innovaties. Die zijn onontbeerlijk om een gezonde en duurzame groei te realiseren en het hoofd te bieden aan de huidige uitdagingen zoals onder meer klimaat, waterschaarste, tekorten aan meststoffen, personeelstekorten en verhoogde kosten voor grondstoffen en energie. Samen met een onafhankelijke expertengroep selecteert Interpom een aantal innovaties van exposanten dat niet alleen een meerwaarde betekent voor de gebruiker, maar waar bovendien ook de volledige aardappelketen beter van wordt. Deze innovaties zullen op de beurs uitgelicht worden via een parcours.
Daarnaast zijn er ook weer onze seminars met thema’s die gaan van droogteproblematiek over prijsinflatie tot ziektebestrijding. Het seminarprogramma werd samengesteld door Belgapom en zet in op het delen van kennis. Zowel actuele thema’s als innovatieve projecten komen aan bod. Denk aan mestbeleid, watergebruik en droogteproblematiek, inflatie en stijgende grondstofprijzen, agro-ecologie, aardappelziektebestrijdingen en de laatste nieuwigheden op gebied van automatisering en precisielandbouw.”
Zal er ook een specifieke plaats zijn voor de biosector?
“Eigenlijk komt bio automatisch aan bod binnen de beurs. Het zit niet in een aparte hoek want ik heb het gevoel dat dit geïntegreerd is in de ganse ketenwerking in de sector. Wat ik wel zie, mede door onze samenwerking met VLAM, is dat er een stagnering van het aandeel bio is. Bij Europese fondsen wordt hier altijd rekening mee gehouden maar het valt me op dat er wat betreft consumptie geen geweldige groei is.”
Hoe kijk je naar de huidige situatie in de aardappelwereld in Nederland en België?
“Voor de fabrieken zijn het bijzondere tijden geweest. Ze werden geconfronteerd met Covid, moeilijkheden met de aanvoer van grondstoffen en de bijhorende kostenstijgingen en vervolgens met de crisis in Oekraïne en het tekort aan olie, voornamelijk zonnebloemolie maar ook de vervangers. Neem daarbij nog de energiecrisis en de inflatie met een indexering van tien procent van de loonkosten. We hebben echt niet veel meer nodig.”
“Aan de teeltkant begon het seizoen goed maar dan kregen we de droogte met de vrees voor een significante terugval van de opbrengst. Dit werd gelukkige getemperd door de goede maand september en de goede rooiomstandigheden. Er zat uiteindelijk meer in de grond dan we dachten. Dit was wel regio- en vaak zelfs perceelafhankelijk. Begin september dacht men soms geen 25 ton per hectare te behalen. Dat is hier en daar het geval geweest maar over het algemeen gaan de opbrengsten richting 37 à 38 ton met uitschieters boven de 50 ton per hectare. Er is globaal een verminderde opbrengst van zeventien procent in België. In Nederland valt het iets beter mee want daar viel er meer regen en heeft men ook meer kunnen en mogen beregenen wat bij ons minder kan en mag.”
Heeft dat ook gevolgen voor het volgende teeltjaar?
“Het gevolg is inderdaad dat er nu al druk komt op volgend jaar. Gaan de boeren voldoende aardappelen willen zetten, zeker als de graanprijzen op de termijnmarkt zo hoog is? Er is bijna geen zaad meer voor goed wintergraan. We vrezen dus een kleine terugloop van het areaal. Anderzijds hebben we wel boeren die investeerden in hun bewaarinfrastructuur en er is de goede band tussen boeren, handelaars en verwerkers. Dat is echt een soort vertrouwensband. Bovendien waren aardappelen de laatste vijftien tot twintig jaar de meest saldo batige teelt. Er kan dus wel iets mee verdiend worden. Ik hoop dus dat de terugval in areaal zal meevallen.”
Waar kijk je zelf het meest naar uit?
“Voor mij het is dat eigenlijk het Belgapomfeest dat vorig jaar niet kon doorgaan. Het is de hoogmis binnen de sector met vierhonderdvijftig genodigden. Die samenkomst gebeurde niet meer sinds 2018. Daar kijk ik enorm naar uit.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Seppe Deckx