De zomerdroogte die Europa in zijn greep hield, is in de meeste regio’s voorbij. De regen die de afgelopen tijd gevallen is kwam voor de zomergewassen te laat om er nog van te kunnen profiteren. Op EU-niveau liggen de opbrengstprognoses voor de zomergewassen nu onder het vijfjarig gemiddelde. Dit blijkt uit het Mars-Bulletin van het Joint Research Centre (JRC) in september.
In Italië bracht de regen enige verlichting in de noordoostelijke regio’s, maar de centrale en noordwestelijke regio’s hadden nog steeds last van een lage bodemvochtigheid en een verminderde beschikbaarheid van water voor irrigatie.
Benelux
In Nederland, België, Luxemburg, West-Duitsland en Kroatië duurden de droogteperiodes tot de eerste dagen van september met negatieve gevolgen voor graanmaïs, snijmaïs, suikerbieten en ook aardappelen. Hongarije en Roemenië hadden twee opeenvolgende hittegolven een negatieve invloed op de reeds verzwakte zomeroogsten. In Spanje zorgen de aanhoudende droogte voor het volgende seizoen voor zorgen, aangezien de bodem erg droog is en waterreservoirs veel meer regen nodig hebben dan normaal om te herstellen.
Bodemgesteldheid
De regenval sinds half augustus verbeterde in de meeste regio’s de bodemgesteldheid voor de zaaibedbereiding en het zaaien van wintergewassen, met name koolzaad. In Noord-Europa werd het zaaien echter bemoeilijkt door droge gronden, terwijl te natte omstandigheden schade toebrachten aan recent ingezaaide percelen wintergewassen in Zuid-Polen.
Suikerbieten
De suikerbietenteelt kan echter nog profiteren van de regen. Nederland staat bovenaan wat betreft de inschatting van de suikeropbrengst met 84,6 ton per hectare. Dit is dan ook net iets boven het vijfjarig gemiddelde van 84 ton.
Bron: JRC