Claas viert dat er sinds 1936 een half miljoen maaidorsers zijn gebouwd – en produceert verschillende jubileummachines van LEXION, TRION, EVION en DOMINATOR op drie locaties op drie continenten. Deze zullen de komende weken en maanden te zien zijn op beurzen, velddagen en demonstraties.
Al vele decennia is Claas een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van maaidorsers.
Europese pionier in maaidorserbouw
Vanaf 1936 heeft Claas de graanoogst in Europa gestroomlijnd met de maaidorser-dorser-binder met kruisstroomprincipe. Het grote succes kwam uiteindelijk in 1946 met de SUPER-serie, die vanaf 1953 ook kon worden geleverd met bovenbouwmotoren en vanaf 1958 als SUPER AUTOMATIC met hydraulische maaibordaandrijving. Meer dan 60.000 SUPER-modellen werden wereldwijd op de markt gebracht.
In 1953 deed het familiebedrijf zijn intrede in het segment van de zelfrijdende maaidorsers met de HERCULES, die later werd omgedoopt tot SF. In 1961 zette de MATADOR GIGANT nieuwe maatstaven met een maaibreedte tot zes meter. Andere mijlpalen voor de industrie in de jaren 1960 waren illustere namen zoals SENATOR, COMET, COSMOS, CORSAR, MERCATOR, PROTECTOR en COMPACT.
In 1972 luidde de DOMINATOR-serie een nieuw tijdperk in dat meer dan 50 jaar heeft geduurd. Met name met de DOMINATOR 6 en DOMINATOR 8 serie consolideerde Claas zijn status als Europees marktleider en introduceerde innovaties zoals 3D reiniging, AUTO CONTOUR maaibordgeleiding en de MEGA dorseenheid. De in 1981 gepresenteerde DOMINATOR CS met cilinderseparatie (COMMANDOR CS vanaf 1986) was destijds een van de krachtigste maaidorsers ter wereld. En werd vanaf 1987 voor het eerst met rubberen rupsbanden geleverd.
Precisielandbouwtijdperk
Op de Agritechnica 1995 was de LEXION 480 met APS hybridetechnologie niet alleen het hoogtepunt van de beurs, maar ook een game changer op het gebied van prestaties, comfort en baanbrekende elektronische toepassingen voor het opkomende precisielandbouwtijdperk. Sinds 1997 viert de bodembeschermende TERRA TRAC-chassis technologie zijn wereldwijde triomf op de LEXION – sinds 2021 ook beschikbaar voor de TRION.
In 2013 is een enorme stap gezet op het gebied van machine intelligentie. Met CEMOS is Claas sindsdien toonaangevend in de automatisering van maaidorsers. CEMOS is nog steeds voortdurend verder ontwikkeld en uitgebreid met extra processen en eenheden in de maaidorser en maaiborden. De nieuwste leden van de Claas-maaidorserfamilie zijn de TRION- en EVION-series die in 2021 en 2023 zijn gelanceerd. Samen met de LEXION bieden ze een unieke reeks producten en uitrustingen, van de 205 pk vijfschudder tot het 790 pk sterke vlaggenschip LEXION 8900 TERRA TRAC met APS SYNFLOW HYBRID. Dankzij DYNAMIC POWER dynamisch vermogensbeheer en verbeterde CEMOS-functies bieden alle drie de modelseries een nog hogere dorsefficiëntie.
Afhankelijk van het vereiste profiel is er een enorm assortiment maaiborden beschikbaar – van conventionele vijzelmaaiborden tot ultramoderne, automatiseerbare VARIO maaiborden en de CONVIO FLEX draper met flexibele messenbalk en opklapbare kooibediening.
Steker basis van ervaring en duurzaamheid
Met respectievelijk ongeveer 100.000 en meer dan 75.000 eenheden hebben de DOMINATOR en LEXION het grootste aandeel in de 500.000 maaidorsers die Claas tot nu toe heeft gebouwd. SUPER en SUPER AUTOMATIC (ongeveer 65.000 eenheden), EUROPA en COLUMBUS (samen ongeveer 60.000 maaidorsers) en de TUCANO (ongeveer 35.000 eenheden) hebben ook aanzienlijk bijgedragen aan het wereldwijde succes van de Claas-maaidorsers. Reeksen die in kleinere aantallen zijn gebouwd, zoals de COMMANDOR TERRA TRAC, waren echter ook drijvende krachten achter de vooruitgang en hebben in belangrijke mate de genetica van de huidige Claas-maaidorsers bepaald.
Eigenschappen zoals de multi-gewas geschiktheid, de campagneprestaties of de efficiëntie zijn gedurende tientallen jaren van ontwikkelingswerk voortdurend geoptimaliseerd in het belang van klanten over de hele wereld en zijn diep verankerd in het DNA van elke nieuwe Claas maaidorser. Maar Claas maaidorsers zijn niet alleen ideaal uitgerust voor de toekomst dankzij deze sterke argumenten, maar ook dankzij automatisering en een nieuw niveau van connectiviteit.
Internationale productie
Door de decennia heen heeft Claas soms ook maaidorsmachines geleverd aan andere fabrikanten. Sinds 1992 zijn de maaidorsers van Claas niet meer uitsluitend in het hoofdkantoor in Harsewinkel geproduceerd. In dat jaar rolde de eerste Claas CROP TIGER van de band in India, waarvan er meer dan 10.000 stuks zijn geproduceerd. Sinds 2001 produceert Claas ook hybride LEXION-maaidorsers voor de Noord-Amerikaanse markt in zijn eigen fabriek in Omaha – tot 2019 in een gele kleurstelling en met Caterpillar branding.
Sinds 2013 produceert Claas ook maaidorsers en maaidorseronderdelen in China na de overname van Jinyee. De nieuwe hybride DOMINATOR 370 maaidorser is hier in 2019 gelanceerd, drie jaar later gevolgd door de DOMINATOR 260 met vijf schudders. Ook de nieuwe EVION, die net als de DOMINATOR 370 en 260 in Harsewinkel is ontwikkeld, rolt sinds 2023 van de productielijn in Gaomi. Törökszentmiklós in Zuid-Hongarije, een andere locatie in het maaidorsercompetentienetwerk, produceert sinds 1997 maaiborden en maïsplukkers voor Claas-maaidorsers. Het 100.000e maaibord voor Claas is hier in oktober 2021 gevierd.
Automatisering en gegevensbeheer
Dat de dorsprestaties sinds de eerste Europese maaidorser, de MDB, verveelvoudigd zijn, is niet alleen te danken aan de verdere ontwikkeling van de hardware en de toename van het motorvermogen. Vooral de laatste 25 jaar heeft automatisering een steeds belangrijkere rol gespeeld bij het verder optimaliseren van efficiëntie, productiviteit en werkresultaten.
Claas begon al in 1974 met de integratie van elektronische bedieningshulpen in maaidorsmachines met de doorvoerregeleenheid. CEMOS, dat in 2013 is geïntroduceerd bleek een echte game changer. Voortdurend uitgebreid met verdere processen in de maaidorser en op het maaibord, maakt het een optimaal gebruik van de machine mogelijk met een volledige focus op maximale campagneprestaties – ondersteund door de unieke multi-gewas geschiktheid van alle Claas maaidorsers.
Claas was ook één van de pioniers in de maaidorserbouw als het ging om precisielandbouwtoepassingen. Vanaf 1991 konden opbrengstgegevens en GPS-positiegegevens aan elkaar zijn gekoppeld – en vanaf 1996 bood de LEXION zelfs opbrengstmeting via AGROCOM MAP en vanaf 1998 op telemetrie gebaseerd wagenparkbeheer via Combine Online.
In 2005 waren LEXION-maaidorsers de eerste Claas-producten die werden uitgerust met het baanbrekende TELEMATICS. Vanaf oktober 2024 zal het digitale netwerk van Claas-maaidorsers met de rest van de vloot, het bedrijfsmanagement en de Claas service- en verkooppartner plaatsvinden in het nieuwe Claas connect, waarmee een nieuw hoofdstuk is geopend op het gebied van digitaal machine- en bedrijfsmanagement.
Het Claas-principe
Vanaf de eerste maaidorser in 1936 tot op de dag van vandaag heeft Claas zijn klanten allround ondersteuning geboden. Wanneer klanten een maaidorser van Claas kopen, verwachten ze maximale prestaties en productiviteit dankzij de technologie en optimale ondersteuning. Met een gebruiksvriendelijk bedieningsconcept, bestuurdersassistentie en nauwe samenwerking met de Claas servicepartner zijn niet alleen maximale campagneprestaties bereikt, maar ook de unieke levensduurprestaties van elke Claas maaidorser. Het is dankzij deze duurzaamheid dat Claas maaidorsers altijd zeer lang in gebruik zijn gebleven – in sommige gevallen al meer dan vijf decennia. Door de extreem lage jaarlijkse afschrijving zijn alle Claas maaidorserseries en -modellen ook tweedehands zeer gewild.
Moderne bestuurdersassistentiesystemen zoals CEMIS en GPS PILOT zijn vandaag de dag net zo belangrijk als de Claas MAXI CARE onderhoudscontracten. En dankzij het brede assortiment frontuitrustingen en de lage kosten voor het wisselen van gewastypen zijn Claas maaidorsers optimaal uitgerust voor elke taak. Want snelheid, veelzijdigheid en variabiliteit zijn vereist bij het oogsten – net als maximale betrouwbaarheid. Deze eigenschappen zijn gecombineerd in alle Claas maaidorsers, en dat al voor 500.000 succesverhalen. Het is deze ervaring van bijna 90 jaar maaidorserproductie die “Made by Claas” tot een belofte maakt.
Jubileummachines
Om het wereldwijde maaidorserproductienetwerk van Claas te benadrukken en om alle locaties te laten deelnemen aan het jubileum, zijn en worden verschillende jubileummachines gebouwd met een speciaal uiterlijk. In de komende weken en maanden zullen de LEXION, TRION, EVION en DOMINATOR te zien zijn op diverse nationale en internationale beurzen, velddagen en in demogebruik. Het ontwerp is een eerbetoon aan de geschiedenis van de Claas-maaidorserproductie. De zilvermetallic kleur staat voor het eerste grote tijdperk tot 1961, dat zo belangrijk was voor het wereldwijde succes van de Claas maaidorsers, en het zaadgroen metallic voor het Claas-zaadgroen dat is geïntroduceerd met de SENATOR in modeljaar 1967, dat nu wereldwijd bekend is. De knoperpatronen in de Claas-letters aan beide zijden van de jubileummachines verwijzen naar het oude Claas-designlogo met de Claas knoperhaak – het eerste Claas-octrooi uit 1921.
“500.000 Claas-maaidorsers zijn vooral 500.000 succesverhalen, omdat landbouwers en loonwerkers over de hele wereld ons 500.000 keer hun vertrouwen hebben geschonken”, legt Jan-Hendrik Mohr, CEO van Claas, uit. “Daarom vieren we dit jubileum internationaal met een roll-out van verschillende jubileummachines in Harsewinkel, Omaha en Gaomi. Dit is ook een erkenning van de expertise van ons wereldwijde productienetwerk voor maaidorsers, waartoe ook onze productielocatie voor maaiborden en maïsplukkers in Törökszentmiklós, Hongarije behoort.”
Verkoopvariant
Klanten kunnen deelnemen aan het jubileum voor het oogstseizoen 2025 met een speciale verkoopvariant die opvalt dankzij geselecteerde uitrustingskenmerken en ” More than a machine” stickers op de zijkleppen. “Een Claas-maaidorser is echt veel meer dan een machine”, vervolgt Mohr. “Want achter elke EVION, TRION, LEXION en DOMINATOR staat een krachtige verkooporganisatie, een zeer professionele service, een snelle en betrouwbare onderdelenvoorziening en nog veel meer. En last but not least, een sterke internationale marketingorganisatie voor gebruikte machines, die net als de technische factoren algemene prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid klanten over de hele wereld inspireert”.
Bron: Kamps de Wild