Strube maakte afgelopen jaren bij bietentelers naam met onder anderen Sherlock, Xandor en Hannibal. Met het veelbelovende ras ST Rotterdam heeft de veredelaar voor de komende jaren een nieuwe interessante troef achter de hand.
Naast suikerbieten richt Strube zich meer en meer op eiwitteelt. “Een markt waar potentie in zit, maar suikerbieten blijft onze core-business”, vertelt directeur Bart van der Weijden van Strube Nederland B.V.
Animo suikerbietenteelt neemt toe
Het animo voor suikerbietenteelt neemt toe. Cosun verwacht een groei in areaal. Veredelaar Strube speelt hierop in met een, volgens directeur Bart van der Weijden, concurrerend pakket aan bietenrassen. “Het draait uiteindelijk om de economische parameters. Dit betekent vanzelfsprekend een hoge wortelopbrengst en een hoog suikergehalte. Daar is een gezonde biet voor nodig en daar heb je vanuit de veredeling veel invloed op.”
Als voorbeeld noemt Van der Weijden Sherlock, een Strube-ras dat afgelopen jaar voor het eerst grootschalig is geteeld in Nederland. Een ras dat op de vier belangrijkste eigenschappen hoog scoort. Eén daarvan is de bladgezondheid cercospera, waar Sherlock een 7.0 op scoort. “Zeker in Noordoost-Nederland, waar de druk van cercospora hoog is, kan Sherlock voor veel telers een oplossing zijn”, aldus Van der Weijden. “Met Sherlock en ons andere belangrijke ras Xandor kun je, als je aan het begin van de teelt op het juiste moment een bespuiting uitvoert, verderop in de teelt een bespuiting tegen Cercospora uitsparen.”
Cercospora en Rhizomanie
Van der Weijden verwacht in de toekomst met nog meer hoogwaardig resistente rassen tegen Cercospora te komen. “Wij hebben rassen waarbij de resistentie over meerdere genen loopt. Dat betekent een stabiele resistentie die niet makkelijk doorbroken kan worden. Belangrijk is ook de tolerantie tegen bruine roest die we in de veredeling meenemen.”
ST Rotterdam
Een ras waar Van der Weijden voor de nabije toekomst hoge verwachtingen van heeft is ST Rotterdam, vooralsnog bekend als STRE22549. “Dit ras scoort een 8 op bladgezondheid Cercospora, maar is ook het een ras met aaltjesresistentie en een 101 voor de financiële opbrengst in de rubriek Rhizomanie”, vertelt hij. Voor komend seizoen is dit ras al volledig uitverkocht. Dit komt helaas niet alleen door de populariteit vanwege de gunstige eigenschappen, maar ook doordat er door overstromingen in het kweekgebied Noord-Italië minder zaaizaad beschikbaar is. Van der Weijden adviseert telers die voor ST Rotterdam achter het net vissen te kiezen voor Sherlock in gebieden met standaard rhizomanie. Voor gebieden waar standaard rhizomanie doorbroken is , zoals midden en zuid-Nederland adviseert hij Xandor. Een ras met een aanvullende resistentie voor rhizomanie dankzij het RzX-gen. “Deze rassen zijn volop beschikbaar.”
Hele artikel lezen?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit de akkerbouwkrant december-editie gelezen. Deze rolt momenteel van de drukpersen. Houd je brievenbus in de gaten en lees snel het hele artikel! Nog geen (gratis) abonnement op de akkerbouwkrant? Vraag deze dan snel aan!
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Strube Nederland B.V.