In het project “Functionalised carbohydrates for replacement fossil-based ingredients” onderzocht Wageningen University & Research de mogelijkheden van verwaarding en toepassing van pectine-rijke zijstromen van suikerbietenpulp in detergentia en personal care, maar ook in chemicaliën voor de leerverwerkende industrie. Dit TKI-project, dat samen met marktpartners werd uitgevoerd, kwam dit jaar ten einde. De resultaten? “Niet alles wat we hoopten kwam uit, maar er zijn wel weer nieuwe toepassingsmogelijkheden van suikerbieten gevonden.”
Vervolg op bietenpectine
Het huidige onderzoek is een logisch vervolg op eerder werk van de WUR op het gebied van bietenpectine. Ben van den Broek, projectleider: “We zijn hier nu zo’n 8 jaar mee bezig. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat we deze pectine goed konden gebruiken als vervanger voor fossiel-gebaseerde stoffen.”
Maar dat ging nog niet met alles. Deze pectine verschilt in moleculaire structuur namelijk wel wat van de pectine die op dit moment wijdverspreid is. “Daarom hebben we met dit onderzoek vooral gekeken naar wat er gebeurt als we de pectine iets zouden aanpassen, door de moleculaire structuur wat te veranderen.”
Breder inzetten van bietenpectine
Het aanpassen van de eigenschappen van de pectine zou het breder inzetbaar kunnen maken, en daarmee het marktpotentieel kunnen vergroten. Een van de methodes is het hydrofober (waterafstotender) maken van de pectines. Dan is het beter in te zetten voor emulsies. “We zien hierdoor meer mogelijkheden in toepassingen bijvoorbeeld in vaatwasmiddelen en chemicaliën voor leerbewerking”, aldus Van den Broek.
Het onderzoek is uitgevoerd samen met marktpartijen. Zo kan gelijk worden getest of modificaties ook daadwerkelijk werken in de praktijk. Bovendien kan het vervolgens erg snel worden ingezet door bedrijven. Maar het heeft meer voordelen. Van den Broek: “Het werken met verschillende, niet-concurrerende, partijen geeft een hele prettige synergie. Men kan open praten en van elkaar leren. Dat helpt het onderzoek vooruit.”
Fossiele grondstoffen vervangen bij teelt suikerbieten
Hoewel er geen belangrijke doorbraken uit het laatste onderzoek zijn gekomen, is Van den Broek toch erg tevreden: “We hebben laten zien dat bietenpectine meerdere functionaliteiten kan hebben, zoals het vervangen van traditionele fossiel gebaseerde ingrediënten in de leerverwerking en vervanging van niet-afbreekbare polymeren in vaatwasmiddelen. Het palet is dus vergroot om fossiele grondstoffen te vervangen. Het lijken misschien kleine stappen, maar ook met kleine stappen leer je lopen.”
Bron: WUR