Waarop veel percelen een rubberboot beter uit de voeten kan dan een rooimachine, verschijnen in de voorlaatste week van november na een lange regenperiode de eerste oogstmachines weer in het veld. Daaronder ook de Ropa Tiger V8-4, bestuurd door Cor Witteveen van Loonbedrijf Hut uit Zeewolde. We liften mee op de trekker van akkerbouwer Peter van Dijk naar zijn perceel bieten. De akkerbouwer toont zich tevreden dat de bieten nog zo schoon van het land komen.
De gele Ropa is niet een niet veel voorkomende verschijning op de Flevolandse percelen. Loonbedrijf Hut uit Zeewolde is dus wel één van de gebruikers van de Beierse oogstmachine. Bertil Hut vertelt dat hun vorige rooier nogal wat onderhoud nodig had en aan vervanging toe was. Ze keken uit naar wat anders, zonder precies een beeld te hebben wat het moest worden. Wel duidelijk was dat het een degelijke machine moest worden. Dit leidde een jaar of vijf geleden tot een bezoek aan een bietenrooidemonstratie bij Almere en waar hun oog viel op een Ropa Tiger. Deze werd gekocht bij Ropa dealer Perdaems Landbouwtechniek in Steenbergen.
Ropa Tiger in hondegang over perceel
De Tiger rijdt in hondengang over het perceel en chauffeur Cor Witteveen vindt Flevoland echt een land voor drieassige rooiers om het gewicht van de machines zo goed mogelijk te verdelen. Zijn eerste reactie over de machine, die het bouwjaar 2014 heeft, is dat hij degelijk is met weinig technische problemen. Ook het onderhoud is eenvoudig. Hij rooit meestal tussen de 200 en 250 hectare per jaar en de boordcomputer geeft aan dat hij er dit seizoen al 168 hectare uit heeft.
Vanuit de cabine bijstellen
Gezien de natte toestand van de grond, hier op een kleigrond van 45 procent afslibbaar, is de snelheid er wel uit en wordt de gebruikelijke capaciteit van één hectare per uur niet gehaald. Op de boordcomputer kan hij alles vanuit de cabine regelen en bijstellen, zoals de kophoogte, want dat kan niet alleen per perceel, maar ook per bietenras verschillen, dat vindt hij wel comfortabel.
Bunkerinhoud van 43 kuub
De bunker heeft een inhoud van 43 kuub, volgens Witteveen optimaal voor deze polder omdat de kavelbreedtes overal 450 meter zijn, zodat er een hele gang in de bunker kan. Wel vindt hij dat de losband ver naar achteren zit. Hij had hem liever wat verder naar voren gezien om er tijdens het lossen beter zicht op te hebben.
Mercedes-motor
De rooier heeft een 598 pk V-8 Mercedes-motor. De nieuwe machines zijn uitgerust met 770 pk Volvo-motoren en die hebben als optie de mogelijkheid van een hellingcorrectie tot tien graden. Het schijnt dat rond deze tijd ongeveer de helft van de bieten was gerooid, dat betekent voor Cor Witteveen dat hij voor ligt op het landelijk schema.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman