Boudeling VOF is actief in pootgoed, consumptieaardappelen, zaaiuien, knolselderij, suikerbieten en tarwe. In de Flevopolder is irrigatie nog niet gangbaar, echter had Adriaan Boudeling al een aantal jaren het plan om ermee te starten. “Gezien de omstandigheden de afgelopen jaren verloopt het groeiseizoen steeds moeilijker en is er een toenemende behoefte aan vocht”, vertelt hij. “Alhoewel water geven voor ons hier nog niet problematisch is, kun je inmiddels niets meer uitsluiten.”
De motivatie van Boudeling om met druppelirrigatie te starten is niet in de eerste plaats om water te besparen, maar vooral om er efficiënter mee om te gaan. “Een plant neemt water en nutriënten dicht bij de wortels beter op. Dat betekent dus ook dat een plant meer kan opnemen, waardoor je watergift niet per se daalt maar de plant er wel beter gebruik van maakt en de kwaliteit van de ui toeneemt.”
Druppelirrigatie kent veel voordelen
Volgens Adriaan heeft druppelirrigatie vele voordelen. “Hoeveel regen er ook valt, een groeiseizoen kent altijd droge periodes. Met druppelirrigatie kun je de groei continu blijven stimuleren, ook bij extreem hoge temperaturen. Een ander voordeel is dat de grond het water als een spons opzuigt en luchtig blijft, terwijl je met beregenen de grond dichtslaat. Verder zorgt druppelirrigatie ervoor dat je ongehinderd de gewasbescherming kunt uitvoeren en ook na de MH-bespuiting kunt doorgaan met water geven.”
Vanwege de investering werkt Adriaan Boudeling in stappen, momenteel heeft ruim tien procent van zijn uien druppelirrigatie en de rest is beregend. Het plan is om de komende jaren ook over te stappen op fertigatie.
Stikstofuitspoeling in uien
Lees ook het bijbehorende artikel: Kun je met druppelirrigatie en fertigatie stikstofuitspoeling in uien verlagen?
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Esther Sessink
Beeld: Delphy