Loonbedrijf Damen uit Terheijden heeft in opdracht van akkerbouwer Mathieu Ooms, gevestigd op de Brabantse Wal, en de Zeeuwse uienverwerker Franje Onions het uienseizoen op een bijzondere wijze afgetrapt. Als proef is tegelijk met het planten van de uien druppelirrigatie aangelegd. “Het idee is dat we met veel minder water een beter resultaat halen.”
De proef heeft betrekking op twee percelen van in totaal 23 hectare. Op twaalf hectare is het ras Jagro van Bejo geplant. Op de overige negen hectare gaat het om Corado van Hazera. “Twee verschillende soorten. Jagro is een vroeg ras, Corado middenvroeg. Zo moeten er ook wat verschillen duidelijk worden”, legt eigenaar Jan Franje van Franje Onions uit. De Zeeuwse verwerker werkt door het hele land met verschillende telers. Voor plantuien met zes, waaronder Mathieu Ooms.
Beschikbaarheid van water
Franje is er van overtuigd dat de beschikbaarheid van water niet alleen voor de teelt van uien, maar over het algemeen steeds belangrijker wordt. Druppelirrigatie is een goed alternatief van bovengronds beregenen, dat volgens hem nogal wat nadelen heeft. “Als je gaat beregenen ben je voor de effectiviteit van wind en temperatuur afhankelijk. Bovendien gooi je het water altijd op het blad en dus op het product. Met druppelirrigatie breng je het precies op de plek waar het gewas vocht nodig heeft.”
Druppelirrigatie
Druppelirrigatie is volgens Franje relatief gezien een dure oplossing, maar het is een voordeel dat de loonwerker zelf de machine heeft opgebouwd om de proef uit te voeren. Voor de John Deere 6120M van Loonbedrijf Damen is een Tulip Roterra 252-25 rotorkopeg voor de eerste bewerking geplaatst. Voor het planten wordt gebruik gemaakt van een Delta Planter Drill Six Stereo. “Het gaat om minder maar wel bredere rijen om de ui optimaal te laten groeien. Over de volledige werkbreedte liggen zes rijtjes, met tussen iedere rij een dripslang.”
Als voorvrucht heeft Mathieu Ooms in samenspraak met Franje Onions gekozen voor Afrikaantjes, voor een natuurlijke nematodenbestrijding. Naast de aanleg van druppelirrigatie in dezelfde werkgang als het planten, is bijzonder aan de proef dat de rijpaden een extra functie krijgen. De trekker rijdt namelijk niet over het bed, waardoor er een soort geultjes aan weerszijden ontstaan. “Dit gebruiken we om water af te voeren bij hevige regenval.”, vertelt Jan Franje. Ook bij de winteruien wordt dit principe al bij telers van Franje Onions toegepast.
Vier bewerkingen in één werkgang
Loonwerker Damen heeft op de uienplanter ook nog de mogelijkheid om een granulaat toe te voegen zodat er eigenlijk vier bewerkingen in één werkgang plaatsvinden. In dit geval is er een Quickstart-startbemesting toegevoegd. De MOM-druppelslanglegger is geleverd door FT Equipment and Irrigation uit Stavenisse en legt de Irritec-druppelslangen op de juiste plek.
Vergelijkbare proef met aardappelen
Ooms is van plan om een vergelijkbare proef met het poten van aardappelen te doen. Volgens Jan Franje zijn veel uientelers geïnteresseerd in de proef op 23 hectare. “We weten natuurlijk nog niet wat het voorjaar ons gaat brengen. Wordt het echt droog, dan zie je ook meer resultaat. Desalniettemin ben ik er van overtuigd dat dit de toekomst wordt. Wateronttrekking staat in heel Nederland ter discussie. Door de druppelirrigatie gebruik je maar een derde van het water. Als iedereen dat gaat doen zou dat enorm veel schelen.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Jurgen de Korte