De laatste jaren zijn er steeds meer problemen met virussen in akkerbouwgewassen. Pootgoedtelers worden steeds meer uitgedaagd om virusoverdracht door luizen in pootaardappelen te voorkomen. De vele afkeuringen van pootaardappelen op Y-virus hebben de voorbije jaren geleid tot flinke schade bij telers.
De oorzaak van de toenemende problemen lijkt een combinatie van factoren, zoals het wegvallen van insecticiden, etiketbeperkingen ten aanzien van toepassingsmoment, strengere driftreductie eisen, klimaatveranderingen en veranderingen in het virus zelf.
Hulpstoffen
De basis voor een virusvrij gewas is gezond uitgangsmateriaal en kwaliteit van selectie. Daarnaast kunnen gewasbeschermingsmiddelen ingezet worden om luizen te weren. Dit middelenpakket wordt echter steeds smaller. Door de steeds strenger wordende driftreductie eisen is het voor telers lastig om het te beschermen gewas nog voldoende te bedekken. We moeten de middelen die er nog zijn zo effectief mogelijk op en in het gewas zien te krijgen. Het belang van hulpstoffen die voor extra hechting, uitvloeiing en indringing zorgen, wordt daarmee steeds groter.
Onderzoek
Al bijna tien jaar heeft Holland Fyto, in samenwerking met Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk), onderzoek gedaan naar de meest efficiënte manier van vermindering van het risico op virusoverdracht. In deze onderzoeken bleek steeds dat het toevoegen van Prolong XP aan de standaard tankmix van olie + pyrethroïde en/of luisbestrijder daadwerkelijk leidt tot lagere viruscijfers. Prolong XP zorgt er namelijk voor dat de gevormde druppels van de spuitvloeistof sterker hechten, meer uitvloeien en beter opgenomen worden in het gewas waardoor de mix van gewasbeschermingsmiddelen beter hun werk kunnen doen.
Begin op tijd
Begin tijdig met de bestrijding van bladluizen. Voeg Prolong XP vanaf de eerste bespuiting als eerste toe aan de iedere tankmix. Dit geeft het meest bedrijfszekere resultaat.
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?