Wat zijn hete hangijzers in de peenteelt? Hoe pakken we die aan? Dit komt op 5 oktober aan de orde op de landelijke dag B-peen in Dronten. Organisator Thijs Brouwer van Delphy laat alvast een tipje van de sluier zien.
De peen op het demoveld bij het praktijkbedrijf van Aeres Hogeschool in Dronten is eind mei gezaaid en komt inmiddels voorzichtig boven de grond. Ondertussen wordt door organisator Delphy hard gewerkt aan een mooi programma voor 5 oktober. Verschillende actuele aspecten van de reguliere en biologische peenteelt komen aan de orde. Thijs Brouwer is bij Delphy verantwoordelijk voor de organisatie. “Thema’s die er dit jaar bovenuit steken zijn zaaitechniek, gewasbescherming en afspoeling. Daarnaast zijn er diverse rassenproeven en wordt er ingegaan op spuittechniek”, vertelt hij.
Aangepaste zaaitechniek met zaailint
Een terugkomend onderwerp is het gebruik van zaailinten. Met deze techniek, waarbij het wortelzaad in linten bovenop de rug wordt uitgerold, is mogelijk een egalere maatsortering te verkrijgen en kan onkruid in de rij wellicht beter worden onderdrukt. De zaaitechniek is echter nog een struikelblok. “Toch geloven wij binnen Delphy in deze toepassing. Het heeft duidelijk voordelen. Dit jaar hanteren we een andere zaaitechniek dan vorig jaar en tijdens de landelijke Dag B-peen laten we hier het resultaat van zien”, vertelt Brouwer.
Afzetmogelijkheden vergroten
Voor de bestrijding van alternaria en meeldauw worden verschillende chemische producten ingezet. Echter, het gebruik van verschillende actieve stoffen beperkt de afzetmogelijkheden naar een aantal landen. Door één of twee toepassingen te vervangen door biostimulanten of plantversterkers, kan het aantal actieve stoffen zijn verminderd. “Op het demoveld testen we dit”, vertelt Brouwer. “Op 5 oktober laten we bezoekers zien wat het e ect is en of de groene middelen echt een goed alternatief vormen.”
Afspoeling voorkomen
Delphy doet op het demoveld onderzoek naar het voorkomen van afspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. “Een actueel thema als je kijkt naar het huidige stikstofvraagstuk, vindt Brouwer. “We zien vaak dat percelen voor peen bol zijn gelegd en dat het water dan tussen de ruggen doorstroomt naar de kopakker, waar het via een greppel is afgevoerd naar de sloot. Dit water bevat nutriënten en stoffen die voor het gewas bestemd zijn. Wij kijken nu naar mogelijkheden om water op het perceel beter vast te houden en welk effect dit heeft op de peengroei. Tijdens de Landelijk Dag B-peen gaan we hier verder op in.”
Spuittechnieken
Om zo effectief mogelijk te spuiten met zo min mogelijk middelenverlies zijn verschillende technieken toegepast. Denk aan de Wings-sprayer, spuiten met verlaagde boom en luchtondersteuning. Wat zijn de voor- en nadelen van welke techniek? Wat is het e ect van de spuittechniek op de bedekking en de indringing in het peengewas? Op 5 oktober kunt u zelf resultaten bekijken en staan adviseurs van Delphy klaar om uitleg te geven.
Rassen, machines en stands
Tijdens de landelijke dag B-Peen zijn diverse rassen te zien. Zo zijn onder andere nieuwe rassen van de Japanse veredelaar Takii gedemonstreerd en van Carosem. Nieuwkomers waarvan de kwaliteit en opbrengst zijn vergeleken met die van een huidig praktijkras. Er zijn daarnaast machinedemonstraties en op de informatiemarkt zijn diverse standhouders aanwezig. Adviseurs van Delphy leiden bezoekers rond op het proefveld.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Delphy