Dit jaar zal de wereldwijde suikerproductie naar verwachting met 3% stijgen tot 193 miljoen ton. De groei zal worden aangemoedigd door gunstige weersomstandigheden in de meeste van de grootste producerende landen. Evenals de vrijstellingen voor het gebruik van neonicotinoïden tegen plantenziekten en -aandoeningen in Frankrijk, Duitsland en het VK.
De daling van de suikerproductie en de zendingen uit Brazilië zullen worden gecompenseerd door grote hoeveelheden afkomstig uit Thailand, wat de wereldwijde export met +2,6% per jaar stimuleren. Het toegenomen aanbod op de wereldmarkt moet de suikerprijzen de komende twee jaar relatief stabiel houden.
Belangrijkste trends en inzichten
Volgens schattingen van IndexBox op basis van USDA-gegevens zal de wereldwijde suikerproductie in 2021 met +3% per jaar stijgen tot 193 miljoen ton, gedreven door de grote vraag uit China en India. Het geleidelijke herstel van de economie na de pandemie en de relatieve normalisatie van de horeca- en foodservicesector dragen bij aan de groei van de wereldwijde vraag.
De suikerproductie in de Verenigde Staten blijft tot het einde van dit jaar op zijn tempo van 2020 en zal 8,7 miljoen ton bedragen. De sterke groei van het Amerikaanse suikerbietengewas zou de verwachte daling van de suikerrietproductie in Louisiana moeten compenseren.
Door een langdurige droogte kan het suikerrietgewas in Mexico licht dalen tot 7,5 miljoen ton, terwijl in Australië gunstige weersomstandigheden de productie met +1,5% per jaar verhogen tot 4,6 miljoen ton.
De productie in Brazilië zal met -5% per jaar dalen tot 26M ton als gevolg van droog weer en bosbranden. Evenals de afname van suikerriet geplant ten gunste van sojabonen en maïs.
Stijging van de oogst
Een stijging van de oogst ten opzichte van vorig jaar is verwacht in; Guatemala (met +3% tot 3,1 miljoen ton), India (met +3% tot 36M ton), Indonesië (met +3% tot 2,3M ton), Pakistan (met +14% tot 6,6M ton), Thailand (met +39% tot 25M ton) en Rusland (met +6% tot 7,5M ton).
Suikerproductie Europese Unie
In de Europese Unie zal de suikerproductie dit jaar naar verwachting met +7% stijgen tot 19 miljoen ton. Dit zal hoogstwaarschijnlijk zijn vergemakkelijkt door de opheffing van het verbod op het gebruik van neonicotinoïden in Frankrijk en Duitsland. Suikerbietenzaden mogen worden bedekt met de stof om te beschermen tegen het gele bietenvirus, wat een hoge opbrengst zou garanderen. In het Verenigd Koninkrijk zou de goedkeuring voor het gebruik van neonicotinoïden de opbrengsten met +11% moeten verhogen tot 1,2 miljoen ton.
Suikerexport
De wereldwijde suikerexport zal met +2,6% toenemen tot 39 miljoen ton. Een daling van de uitvoer uit Brazilië zal worden gecompenseerd door een groei van de voorraden uit Thailand. De Russische suikerexport zal naar verwachting met ongeveer 390.000 ton dalen als gevolg van een daling van de zendingen naar Kazachstan en Oezbekistan te midden van de dalende vraag naar geïmporteerde suiker in deze landen.
Volgens de usda-prognoses zullen de wereldwijde suikerprijzen in het lopende jaar en de eerste helft van 2022 stabiel blijven op $ 0,44 per kg. Dit zal te wijten zijn aan een toename van het suikeraanbod op de wereldmark; ondanks de daling van de productie in sommige bovengenoemde landen.
Wereldwijde suikerexport per land
In 2020 steeg de wereldwijde uitvoer van suiker tot 35 miljoen ton; een stijging van +23% ten opzichte van de cijfers van 2019. In waarde steeg de suikerexport opmerkelijk tot $10,4 miljard in 2020.
Brazilië heeft de overhand in de suikerexportstructuur, die 27 miljoen ton bedraagt, wat ongeveer 75% van de totale uitvoer in 2020 was. Thailand (3M ton) bezette de tweede plaats in de ranglijst, gevolgd door India (1,7 miljoen ton). Al deze landen samen namen bijna 13% van de totale export voor hun rekening. De volgende exporteurs; Guatemala (824 ton), Zuid-Afrika (671K ton) en El Salvador (532K ton) – eindigden elk op een aandeel van 5,7% in de totale uitvoer.
Brazilië was ook het snelst groeiende land in termen van suikerexport (+66,9% jaar) in 2020. Tegelijkertijd vertoonden Ook India (+21,3%) en El Salvador (+3,5%) een positief groeitempo. Guatemala (-19,6%), Thailand (-20,9%) en Zuid-Afrika (-31,0%) daarentegen illustreerden in dezelfde periode een dalende trend.
In waarde uitgedrukt blijft Brazilië ($ 7,4 miljard) de grootste suikerleverancier ter wereld, met 71% van de wereldwijde export. De tweede positie in de ranglijst is bezet door Thailand ($ 885M); met een aandeel van 8,5% in de wereldwijde export. Thailand is gevolgd door India, met een aandeel van 5,4%.
Grootste suikerimporteurs ter wereld
Indonesië (5,3 miljoen ton) en China (4,7 miljoen ton) vertegenwoordigden in 2020 ongeveer 42% van de totale invoer van suiker. De VS (2,3 miljoen ton) namen een aandeel van 9,9% (op basis van ton) van de totale invoer; waardoor het op de tweede plaats stond, gevolgd door Maleisië (8,8%), India (8,5%) en Zuid-Korea (7,8%). Japan (1.049.049.000 ton), het Verenigd Koninkrijk (528.000 ton), Zuid-Afrika (385.000 ton) en Taiwan (Chinees) (384.000 ton) hadden een klein deel van de totale invoer.
In waarde uitgedrukt waren; Indonesië ($ 1,8 miljard), China ($ 1,5 miljard) en de VS ($ 1,3 miljard) de grootste suikerimportmarkten ter wereld; met een gecombineerd aandeel van 49% in de wereldwijde invoer. Deze landen zijn gevolgd door; Maleisië, India, Zuid-Korea, Japan, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Taiwan (Chinees), die samen goed waren voor nog eens 31%.
Bron: IndexBox