Op het akkerbouwbedrijf van Kees Trouw in Hellevoetsluis worden al veertig jaar uien geteeld. Zelf had hij goede ervaringen met het ras Hoza van Hoza-Zaden. De laatste vijf à zes jaar wordt er op zo’n dertien hectare Saskia geteeld op de Zuid-Hollandse zeeklei.
“We hebben hier voor gekozen om dat het ras iets vroeger afrijpt dan Hoza. We kwamen wat in het geding met de aardappeloogst, vandaar deze keuze”, legt Trouw uit. Het droge stof gehalte van Saskia is iets lager dan de Hoza en kan daardoor ook iets minder lang worden bewaard. “Maar qua ziektegevoeligheid, uniformiteit en kiemkracht doet het ras het enorm goed. Zeker in droge jaren.
Onze ervaring is dat Hoza-rassen het dan beter doen. Ze houden het langer vol en qua kilo’s doen ze niet onder aan anderen.” Trouw heeft percelen waar de afslibbaarheid varieert tussen de 20 en 65 procent. Op de percelen met 30 tot 35 procent afslibbaarheid scoort Saskia het beste. “Als in het voorjaar door vorst de grond beter sluit, heb je een betere opkomst, maar dat geldt eigenlijk voor ieder ras en ieder gewas.”
Lees ook het artikel over Hoza-Zaden “Voor elke grondsoort en ieder klimaat een robuust ras”. En de ervaringen met de rassen van Hoza-Zaden van akkerbouwer Peter van Dorsser uit Swifterbant (FL).
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Hoza-Zaden