Door de unieke genetica – een fijne hals en gelijke afrijping – heeft de van oorsprong Japanse veredelaar Takii uienrassen in het assortiment die voor de Nederlandse en Belgische markt onderscheidend zijn. Voor de langere bewaring liggen er kansen, maar door de unieke eigenschappen zijn de (over)winterzaaiuien ook zeer interessant. “Een klein segment, maar door de vroege afrijping zijn ze ook sneller vermarktbaar.”
Paul Leenheer is product- en accountmanager bij Takii Europe en vertelt dat het bewaarsegment voor de Japanse veredelaar in de Benelux vanzelfsprekend ontzettend belangrijk is. Omdat in Nederland 95 procent van de uien wordt geëxporteerd, is de lange bewaarui voor Takii een mogelijkheid om te groeien. “Wij zijn nog maar een kleine speler, maar hebben als veredelaar van Japanse origine een breed uienassortiment. Van de vroege overwinterzaaiuien tot de late bewaaruien. Op gebied van fusariumresistentie en uniformiteit kunnen wij waarde toevoegen.”
Als eerste op de markt
De winterzaaiuien van Takii lieten de afgelopen twee jaren zien dat ze vroeger zijn dan de winterplantuien. “Met zo’n sterke klok betekent dat de zaaiuien altijd half juni oogstbaar zijn en daarmee profiteert de teler optimaal door de eerste op de markt te zijn. Onze rassen zijn uniform en hebben een fijn nekje. Dat is een typische eigenschap van de Japanse veredeling. Het fijne nekje geeft een voordeel ten opzichte van het terugdrogen. Veel loof en een dikke nek kost altijd veel tijd en energie. Daarom kun je de zaaiuien ook beter groener pakken, zodat het sneller vermarktbaar is.”
Winteruien zijn per definitie delicaat. Voor de teler vraagt dit om een andere omgang met rooien als bij de lange bewaaruien. “Omdat je geen kluiten wilt, zijn de winterzaaiuien vooral voor de lichte gronden interessant. Ze moeten in één keer in kisten worden geoogst en dan meteen voor de droogwand. Dus niet meer een kieper en een stortbak.” De mechanisatie moet dus ingericht zijn op het oogsten met kisten. “Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar de teler die zich er op toelegt, heeft dan wel een uniek product.”
Wees voorbereid
Timing is voor de telers van winterzaaiuien cruciaal. Onkruidbestrijding in het najaar, maar ook de afwatering is van groot belang. “Eigenlijk verschuift alles. We hebben het in de herfst en winter vaak over omstandigheden die niet optimaal zijn. Begaanbaar land helpt ontzettend. Daarom hebben we doorgaans over lichte grond. Een winterui is in april volop aan het bollen, dus verschuift ook alles. Denk aan meeldauw en andere schimmels. Alles wordt vroeger en daar moet je op voorbereid zijn.”
Het doel van de (over)winterzaaiuien is het profiteren van een premiumprijs. “Omdat er weinig aanbod is, ligt de prijs ook hoger.” Takii heeft met de Galatea een ‘allrounder’ in het winterzaaiuiassortiment. Het ras rijpt iets later af dan Keep Well, de andere belangrijke troef van Takii, maar Galatea is nog steeds vroeg en zit het beste in de huid en heeft hoge opbrengsten. “Dit ras doet het bijvoorbeeld in de Duitse markt goed. De Japanse genetica zorgt er voor dat alle rassen een unieke huidkwaliteit hebben. Vaak zie je dat uien, die zo vroeg in het seizoen afrijpen, juist op dat gebied vaak concessies moeten doen. De rassen van Takii excelleren daar juist in.”
Plantuien
Op het gebied van plantuien heeft Takii samen met de Nederlandse plantuienspecialist Go Products twee jaar geleden ‘Unio’ als nieuw plantui-merk geïntroduceerd. “Over het algemeen heeft een voorjaarsplantui een dikke hals en groffe bolvorming. De Takii-genetica met de fijne nek, zorgt er voor dat Unio-rassen gelijkmatig afrijpen en snel terug zijn te drogen. Bekend is dat de handel zodra het kan snel over geschakeld op de voorjaarplantui. Als je dan de eerste bent, is dat altijd een plus. ”Medusa is bijvoorbeeld een hoog opbrengend ras dat door de sterke bolling en fijne nek, als een van de eerste voorjaarsplanters te oogsten is. “
Lange bewaarui
Met de ‘Ruby Star’ heeft Takii een rode zaaiui voor de Nederlandse markt, die gezien mag worden als de vroegste hybride. De ‘Bruce’ is een middelvroeg afrijpende gele ui. “De Bruce kenmerkt zich door een rustige groei, wat met name op zandgrond een voordeel is. Daar kan onregelmatige groei tot ongewenste tarra leiden. Dit ras wordt enthousiast ontvangen in Oost-Nederland, maar ook in Flevoland wordt Bruce gezaaid met het oog op de fusariumtolerantie.. Dat de uien sterk zijn tegen fusarium, mag de teler van de Takii-rassen verwachten. Volledige resistentie bestaat niet, dus het is ook niet een oplossing. Toch zie je wel degelijk verschil in aantasting.”
Voor Takii is het de ambitie om met de rassen een top drie positie in de Benelux te krijgen. “Mede door de goede samenwerking met Agrifirm, die vanaf het begin positief was over onze rassen, is ons areaal verdubbeld.” Met het oog op de toenemende consumptie van uien, is verdere groei realistisch. “Met winteruien zien wij kansen met telers die in willen zetten op oogstspreiding. Daarnaast is de kiemkracht en energie van onze winterzaaiuien uniek. Die komen zo uniform op, prachtig om te zien. Dat bekrachtigt ook hoe sterk het zaad is.” Met Bruce en Ruby Star denkt Leenheer ook dat Takii rassen in het assortiment heeft, die passen bij de uitdagingen die er momenteel ook in de bewaring liggen. “Het zijn rassen die zich onderscheiden door spruitrust.”
Meer informatie over Takii en haar rassen?
Kijk op Takii.eu of neem contact via +31(0)297-345 700.
Mailen kan ook naar groenten-eu@takii.eu / groenten-noneu@takii.eu
Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Takii Europe