Akkerbouw- en loonbedrijf Schnieders uit Ter Apelkanaal heeft zelf een werktuigdrager voor het rooien van de uien gebouwd. Om ook het zaaien op hetzelfde drie meter spoor te doen, is het plan ontstaan om een Kramer Proseeder in de werktuigdrager te hangen.
De zaaimachine bepaalt of een gewas de perfecte start krijgt. Iedere Proseeder-zaaimachine die de fabriekshal in Bant verlaat, ademt de filosofie van Kramer BV. De veelzijdigheid van de machine wordt bovendien steeds belangrijker, weet mede-eigenaar Reinoud Tepper te vertellen.
Lees alles over de Kramer filosofie in het artikel: “Hoe beter het zaadje wordt aangedrukt, hoe beter het resultaat”.
Wens voor één spoorbreedte
De wens voor één spoorbreedte past ook binnen de gedachte om bodemverdichting zoveel mogelijk te voorkomen en ook onder lastige omstandigheden langer door te kunnen rooien. Schnieders heeft zelf de basisconstructie en aandrijving gefabriceerd. Zo is er een zelfrijdende zaaimachine voor acht rijen op een bed ontstaan. “Dat scheelt weer een trekker die op drie meter werkbreedte omgebouwd moet worden. De machine stuurt zowel voor en achter op gps, wat zorgt voor extra precisie en wendbaarheid”, vertelt Richard Schnieders.
Hij kwam op het spoor van Kramer door collega Patrick Buijs uit Emmer-Compascuum die al op drie meter zaaide met een trekker. “Wij zijn gecharmeerd van drie meter beddenteelt. Het afgelopen teeltjaar zagen we bij een akkerbouwer uit de omgeving een combinatie met een rotorkopeg vóór de zaaimachine. Door het koude en natte voorjaar waren de resultaten het afgelopen jaar echt wat minder.
Zaaibed aandrukken
Bij een demo kwamen we in contact met Reinoud Tepper van Kramer en hebben we een offerte laten maken. Uiteindelijk hebben we ook niet bij andere partijen gekeken. Zowel bij Patrick Buijs als René Speelman beviel de zaaimachine in de praktijk namelijk goed.” Op advies van Reinoud Tepper is in de fronthef van de zelfrijder een Guttler Prisma-wals gehangen, die de bovenste vijftien centimeter van het zaaibed goed aandrukt. “De meeste grondbewerkingsmachines hebben hier op de zand- en leemgrond moeite mee.”
Drie soorten granulaat
Bijzonder aan de zaaimachine van Schnieders is bovendien dat er drie soorten granulaat toegediend kunnen worden in dezelfde werkgang. “Wij zijn niet gecharmeerd van vloeibare fosfaat. Bij een collega-loonwerker zagen we ook met regelmaat de bemester verstopt zitten. Dat zie je ook terug in het gewas. Bovendien is vloeibare kunstmest ook agressief voor machine en de huid. Dat is voor ons de keuze om op een korrelvorm over te stappen.
Met meerdere granulaatbakken en uitlopen kunnen we eenvoudig de startbemesting en Vydate strooien. Ook kunnen we meteen Belem, een nieuw product tegen de uienvlieg, meenemen.” Uienteelt doet Schnieders dit seizoen voor het eerst. Op het eigen bedrijf is er 37,5 hectare gezaaid, voor het loonwerk 26 hectare bij klanten. “Voor ons is het nieuw, maar de zaaitechniek bevalt ons tot dusver prima. Uienteelt is de laatste jaren enorm hard gegroeid in deze omgeving, dus daar spelen we nu op in.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries en Kramer BV