In het kader van innovatieve gewasbescherming zijn uv-technieken interessante beheersingsmethodes. Uit onderzoek weten we dat uv-licht een goed effect heeft op de bestrijding van echte meeldauw, dus leek het Inagro logisch om de techniek ook toe te passen bij courgette, waar witziekte een groot probleem vormt. Met een zelfgemaakt toestel gingen ze het veld in voor tests. De herhaalde nachtelijke toepassingen met uv C-licht waren zeer succesvol.
Met een robot op het proefveld om
Kan uv-licht ook witziekte bestrijden in courgetteteelt? Ja! De afgelopen drie jaar deden we verschillende tests met een zelfgemaakt toestel. Inagro monteerde uv-lampen op een zelfrijdende spuittractor namelijk vier lichtarmaturen met daarin een uv C-lamp. Een op benzine draaiende groep zorgde voor de nodige stroomvoorziening. Zijschermen beschermden omstanders tegen directe straling en met een afstandsbediening schakelden we de lampen vanuit de trekkerscabine in.
Conclusie: in de proeven waren herhaalde nachtelijke toepassingen met uv C-licht doeltreffend voor de bestrijding van witziekte in courgette.
Witziekte in courgette bestrijden met uv: toepasbaar in de praktijk?
Het doel van Inagro is om innovaties naar de telers te brengen. Een autonoom robotplatform zou uv-behandelingen kostenefficiënt kunnen maken, net zoals de uv-robots die al op de markt zijn voor toepassingen onder afdekking. Op basis van de testen stellen ze enkele technische voorwaarden voorop.
- Hoogte: Om een teelt goed te kunnen behandelen, moet het autonoom platform voldoende vrije hoogte hebben, minimum 1 meter.
- Wielbreedte: In de proef werden de courgettes op een courante rij-afstand van 1,30 meter geplant. Een robot heeft een wielbasis nodig die is afgestemd op deze afstand. Met een wielbasis van zo’n 2,6 meter breedte konden we in de proef eenvoudig twee rijen behandelen.
- Vermogen: Het platform heeft slechts een beperkt vermogen nodig want een uv-systeem is niet zo zwaar. Zowel robots met fossiele als met elektrische krachtbron lijken dus geschikt. Bij aanhoudend nat weer is er wel voldoende trekkracht nodig, net als op hellende percelen. Mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk, is de aanwezigheid van een ingebouwde stroombron om de lampen van stroom te voorzien.
- Rtk-gps: Als het leggen van de plastic en het planten met rtk-gps is uitgevoerd, kan de robot ook op rtk-gps rijden. Anders is er een sensor nodig die de rij detecteert om niet af te wijken van de plantlijn. Loonwerkers zijn meestal uitgerust om op gps plastic ruggen te trekken. De meeste autonome platformen kunnen op de kleine kopakker draaien.
Opgelet met uv-licht
Uv-lampen stralen een combinatie uit van zichtbaar licht en onzichtbare ultraviolette straling. Het gevaar bij uv-straling is dat je die niet ziet en de blootstelling dus niet direct kan vaststellen. Vermijd rechtstreeks contact met de straling via afscherming van de lampen. Is er toch direct contact? Draag dan:
- een bril (CE-gebruiksnorm EN166FT)
- een gezichtsscherm
- handschoenen
- beschermende kledij (lange mouwen, lange broek)
Bron: Inagro