Het episch centrum van het boerenoproer in gans Europa bevond zich gisteren in Brussel. Duizenden boeren kwamen op 1 februari met hun tractoren naar de hoofdstad om te protesteren tegen wetgeving en lage prijzen. Heeft het protest hiermee zijn hoogtepunt bereikt?
De klok op het plein in Brussel geeft vijf voor twaalf aan. Voor veel landbouwers voelt het echter al jaren als ver over twaalven. De woede en wanhoop zijn groot. Niet alleen in Brussel kwamen boeren samen. In diverse plaatsen en vooral op snelwegen uitten de boeren hun frustratie over Europese en landelijke wetgeving. De sfeer op sommige plekken, zeker in Brussel, grimmig te noemen.
Hoe dan ook maakte het indruk op landelijke en Europese leiders. Tijdens de Europese top gisteren in Brussel, was bij de regeringsleiders de nodige nervositeit te bespeuren. Binnenskamers wordt door zittende partijen gevreesd voor gevoelige verliezen tijdens de komende Europese verkiezingen. Premier De Croo, EU-voorzitter Von der Leyen en de Nederlandse demissionair premier Mark Rutte gingen in gesprek met een aantal boerenvertegenwoordigers. Uitkomst is dat Von der Leyen snel gaat kijken hoe de administratieve lasten van landbouwers kunnen worden verlicht.
Een hoopvol signaal, er is nog zoveel meer beleid dat ontevredenheid leidt. De kalenderlandbouw, de braakregeling, oneerlijke concurrentie, lage marges: de maat is vol voor veel landbouwers. Nu er onder druk van de protesten landelijk en Europees zachtjesaan toezeggingen worden gedaan, ruiken landbouwers en landbouworganisaties hun kans. De zorgen zijn nog niet weg en de verwachting is dat het in België en in gans Europa nog lang onrustig zal zijn.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Twan Wiermans