Hoe groot is de kans dat er bepaalde ziekten of plagen in mijn gewas treden? Zet ik gewasbescherming in en zo ja welke middelen pas ik toe? Zogenoemde beslissingsondersteunende systemen (BOS) kunnen telers helpen om op het juiste moment de juiste dingen te doen. Het Integrated Pest Management (IPM) is een internationaal online platform dat eenvoudig te gebruiken is voor het monitoren en beheersen van ziekten, plagen en onkruiden.
In april werden er weer nieuwe BOS’en aan het IPM Decisions platform toegevoegd.
Hoe kan ik als teler het platform gebruiken?
U maakt op www.platform. ipmdecisions.net een gratis account toe en voegt uw locatie toe. U selecteert het BOS dat bij u past en de risico-informatie, voor uw locatie en gewas, wordt zichtbaar, zie figuur 1.
Dit is een voorbeeld van een risico op infectie met het gerstevergelingsvirus door de aanwezigheid van gevleugelde luizen. Wilt u meer gedetailleerde informatie? Dan kunt u doorklikken. Sinds de lancering hebben al bijna vijfhonderd personen een gratis account aangemaakt. Als u inlogt op het platform krijgt u direct de risico-informatie voor uw locatie in beeld. Nadat u een locatie heeft aangemaakt duurt het de eerste keer een uur of twee voordat de juiste weersinformatie gekoppeld is. Vanaf dat moment wordt deze informatie steeds geactualiseerd. De uitkomst van de BOS’en is locatiespecifiek. Verdere instructies over het gebruik zijn op het platform te vinden.
Wat voor ziekten en plagen kan ik op het platform vinden?
Tabel 1 geeft een overzicht van de BOS’en die volledig zijn geïntegreerd in het platform. Andere BOS’en zijn bereikbaar via een link op het platform, leidend naar de website van de aanbieder. Soms gaat het om betaalde versies, die nuttig zijn voor de teler. Relevante BOS’en selecteert u op het ‘Externe Link BOS Dashboard’. Een overzicht van deze BOS’en staat in figuur 2.
Concrete voorbeelden van BOS’en?
Wortelvlieg in peen. De eerste generatie volwassen wortelvliegen verschijnt uit poppen in de grond en legt eieren dicht bij de basis van de waardplanten zoals peen. Larven voeden aan de oppervlakte en boren zich daarna in de wortel. De nieuwe generatie volwassen vliegen verschijnt in de loop van de zomer en kan opnieuw tot schade leiden. Behandeling kan nodig zijn kort na het verschijnen van de volwassen vliegen. Het Finse Luke heeft een model ontwikkeld dat de start van de vlucht van de eerste generatie wortelvlieg, gebaseerd op de temperatuursom (260 graaddagen boven de basistemperatuur van vijf graden celsius).
Gerstevergelingsvirus in graan
Gerstevergelingsvirus in graan Luizen kunnen het gerstevergelingsvirus overbrengen naar graangewassen. In eerste instantie besmetten de luizen slechts een gering aantal planten. Maar de volgende generatie, gevleugelde luizen, kan het virus verder verspreiden in het gewas. Virusinfecties kunnen leiden tot dwerggroei en lagere opbrengsten. Het verschijnen van de tweede generatie kan worden voorspeld op basis van de temperatuursom, opgetelde graaddagen vanaf een luchttemperatuur van drie graden Celsius. Vanaf een T-som van 170 graaddagen is het waarschijnlijk dat de tweede generatie gevleugelde luizen aanwezig is. Ook hier is een model voor ontwikkeld.
Alternaria in aardappelen
Alternaria in aardappelen Het BOS voor deze schimmelziekte is gebaseerd op een model dat is oorspronkelijk ontwikkeld voor bladvlekken in tomaat. Het huidige model is aangepast en getest voor alternaria in aardappelen in Denemarken. (Alternaria solani). Het BOS berekent dagelijkse risicowaarden (DSV: Disease Severity Values), gebaseerd op temperatuur en bladnatperiodes. DSV geeft het risico op infectie van Alternaria in de afgelopen 24 uren. Dagelijkse DSV-waardes worden opgeteld totdat de drempelwaarde is bereikt en een bespuiting wordt geadviseerd. Nadat een bespuiting is ingevuld in het BOS wordt DSV weer op nul gezet en begint de berekening opnieuw.
Best4Soil Decision Support Tools voor bodemschimmels en aaltjes Deze twee BOS’en zijn toegankelijk via een link. Aaltjes en bodemschimmels kunnen worden beheerst onder meer door vruchtwisseling. De BOS’en geven informatie over gevoeligheid van gewassen en de waardplantstatus van 70 gewassen voor 32 aaltjes en voor 135 bodemschimmels. De BOS’en werken op dezelfde manier als Aaltjeschema.nl.
Hoe zet ik het platform concreet in voor gewasbescherming?
Het ‘zuster project’ van IPM Decisions, ontwikkelde een ‘Toolbox’ voor geïntegreerde gewasbescherming. De Toolbox biedt informatie over diverse aspecten van geïntegreerde gewasbescherming. De Toolbox is ook gelinkt aan het IPM Decisions platform. Gebruikers kunnen selecteren op basis van land, sector, projecten en type toepassing (bijvoorbeeld toepassingstechniek, biologische bestrijding, economie, BOS’en, mechanische/fysische bestrijding).
Projectpartners organiseren platform- demonstraties in de twaalf landen die projectpartner zijn. Wilt u een demo bijwonen, neem dan contact op met Harm Brinks, via h.brinks@delphy.nl.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries